Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ételkészítés, a főzés is testmozgás?!

kategória: Elhízás, Gondolta volna?, Sport, sport-egészségügy

Az amerikaiak elenyésző hányada fogadja meg azt a tanácsot, hogy testsúlyuk csökkentése és egészségük megőrzése érdekében folytassanak mérsékelt-intenzív testmozgást. Ha mégis ráveszik magukat, tevékenységük nagy valószínűséggel önpusztító: például ételt készítenek maguknak.

Ez a két legfontosabb eredménye az American Journal of Preventive Medicine-ben megjelent tanulmánynak. A vizsgálat során a louisianai Pennington Biomedical Research Center kutatói egy 2003 és 2008 között végzett országos felmérés keretében 80 ezer válaszadótól begyűjtött adathalmazt elemeztek, amelyben azt kérdezték az emberektől, milyen tevékenységeket végeztek az elmúlt 24 órában.

TIPP

Kalkulátorunkkal kiszámolhatja, hogy a takarítással, fűnyírással, tánccal és más mozgásokkal hány kalóriát égethet el!


Az amerikaiak csupán 5,07 százaléka számolt be arról, hogy intenzív tevékenységet végzett, például futott; a válaszadók 95 százaléka azt állította, hogy az evés és ivás kifejezetten ülő tevékenységét folytatta. A második leggyakoribb tevékenység is az ülő életmódhoz kapcsolódik: az amerikaiak 80 százaléka nézett tévét, vagy ült a moziban. A mérsékelt testmozgások közül a leggyakoribb az étel- és italkészítés (25,7 százalék), majd a fűnyírás és a kertészkedés.

Catrine Tudor-Locke, a tanulmány vezető szerzője szerint az amerikaiak tevékenységeinek ismerete elősegítheti az energia-egyensúly javítását célzó intervenciós stratégiák fejlesztését.

Egy a múlt hónapban publikált másik tanulmányból az derült ki, hogy az amerikaiak teljes élettartama és az egészséges évek száma az elhízott felnőttek számának növekedésével párhuzamosan visszaesett. Az Egyesült Államokban a kutatók szerint az elhízás aránya 16 év leforgása alatt 90 százalékkal emelkedett; 1993-ban 14 százalék volt, két évvel ezelőtt pedig már 27 százalék. A kutatás erőteljes összefüggést mutatott ki a megváltoztatható életmódbeli választások, például a testmozgás hiánya, és az elhízás terjedése között.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.09.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A zöld tea rendszeres fogyasztása esetén bizonyított, hogy a koleszterin olyan kémiai változásokon megy át, ami végső soron fokozza a kiválasztását a szervezetből, így kevésbé tud lerakódni az erek falában.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések