Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kór: korai intő jelek

kategória: Alzheimer-kór

Ausztrál kutatók biztató előzetes eredményeket értek el egy egyszerű szemvizsgálattal, amely reményeik szerint alkalmas lehet az Alzheimer-kór jeleinek kimutatására. A tesztet még csak néhány emberen próbálták ki, további kutatásokra lesz szükség, de a kísérleti módszer szilárd tudományos alapokon nyugszik: az Alzheimer-kór köztudottan nemcsak az agyban, hanem a szemben is okoz elváltozásokat.

A szemvizsgálat során lefényképezik a retina vérereit. Ehhez a legtöbb szemorvos rendelkezik megfelelő fényképezőgéppel, de a vérerek méréséhez, ami a kísérleti teszthez szükséges, speciális számítógépes programot kell használni. Bizonyos vérerek szélessége ugyanis az Alzheimer-kórban szenvedőkben eltér az egészséges emberekétől.

Egy másik tanulmány szerint többszöri elesés korai jele lehet az Alzheimer-kórnak. Látszólag egészséges elméjű emberek, akikről kiderült, hogy rejtett plakkok zárják el az agyukat, ötször nagyobb valószínűséggel estek el a kutatási időszakban, mint azok, akiknél nem voltak jelen az Alzheimer-kórra jellemző agyi lerakódások.


Világszerte körülbelül 35 millió ember szenved a betegségben, amely a demencia leggyakoribb formája. Nincs gyógymódja, és gyógyszerekkel is csak ideiglenesen lehet enyhíteni a tüneteit. Korai kimutatása sokat segít a betegeknek és hozzátartozóiknak a felkészülésben és az ápolás előkészítésében. Agyi képalkotó vizsgálatokkal már akár egy évtizeddel az előtt ki lehet mutatni az Alzheimer-kórt, hogy memória- és gondolkodási zavarokat okozna, rutineljárásként azonban ez túl drága, nem praktikus. Egy egyszerű szemvizsgálat és az olyan előjelek, mint az esés tehát óriási segítséget jelenthetnek.

Az új megközelítés azért is figyelemreméltó, mert az Alzheimer-kór jeleit mutató betegeket gyakran a szemorvosok vizsgálják meg először, mivel a betegség nemcsak memóriazavarokkal, hanem látászavarokkal is kezdődhet. Másik gyakori jele az egyensúlyzavar, amely esésekhez vezethet. Ha tehát valaki különösebb ok nélkül gyakran elesik, ki kell vizsgálni demenciára.

Az Alzheimer-kór figyelmeztető előjelei a következők lehetnek:
  • A mindennapi életet akadályozó memóriazavar

  • Nehézségek a tervezésben és a problémamegoldásban

  • Nehézségek a feladatmegoldásban

  • Nehézségek az idő és a hely meghatározásával kapcsolatban

  • Képek és térbeli összefüggések megértésének nehézségei

  • Újonnan felmerülő beszéd- vagy írászavarok

  • Tárgyak elhelyezésének nehézsége, képtelenség ugyanazon az úton való visszatérésre

  • Az ítélkezési képesség csökkenése

  • Visszahúzódás a társasági élettől

  • Kedélyállapot- vagy személyiségváltozások

2011.07.26 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szemfényvesztés vagy gyógyulás

Nagy áttörést ért el az orvoslás az időskori ideghártya-pusztulás okozta vakság gyógyításában, az új kezeléssel sok idős ember látását őrizhetnénk meg. Mit tehetünk, ha veszélybe kerül látásunk, s az egészségbiztosító nem fizeti a milliós gyógykezelést?

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések