Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A kevés alvás rongálja az ereket

kategória: Alvászavar, Szív- és érrendszeri betegségek

A részleges alváshiány erekre és a légzésre gyakorolt hatásait vizsgálták meg a Birmingham Egyetem tudósai kutatásuk során. Az eredmények szerint már az is ronthatja az erek állapotát és a légzésközpont működését, ha két egymást követő éjszakán csökken az alvásidő. Korábbi kutatások során általában a teljes alvásmegvonás hatásait vizsgálták a tudósok, ez a modell azonban sokakra nem alkalmazható, mivel a legtöbb ember csak egy-két órával alszik kevesebbet a szükségesnél.

A tudósok most nyolc, 20 és 35 év közötti egészséges felnőtt önkéntessel dolgoztak. A kutatás első két éjszakáján a résztvevők nyolc-nyolc órát alhattak, ezek után azonban, a teljes alvásmegvonás helyett, három éjszakán keresztül csak négyórányi alvást engedélyeztek nekik. A résztvevők ezt követően teljes kivizsgáláson estek át. Az eredmények szerint az első két alváshiányos éjszaka után jelentősen csökkent a vaszkuláris funkció a végigaludt éjszakák után mért értékekhez képest. "Érdekes módon a harmadik éjszakát követően az értékek visszaálltak, de ez valószínűleg annak köszönhető, hogy szervezetük alkalmazkodott az akut alváshiányos állapothoz" - mondta Keith Pugh, a kutatás egyik vezetője.

Egy másik vizsgálat során a kutatók magasabb szén-dioxid-tartalmú levegőt lélegeztettek a résztvevőkkel, ami normális esetben növeli a percenkénti lélegzetvételek számát és mélységét. Az alváshiányos résztvevők légzéskontrollja azonban nem működött olyan hatékonysággal, mint korábban, a végigaludt éjszakák után. A légzéskontroll és a vaszkuláris funkciók csak azután álltak vissza teljesen, hogy a résztvevők öt napon keresztül minden éjjel 10 órát alhattak.

Keith Pugh szerint a kutatási eredmények is bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van az alváshiány, valamint a szív- és érrendszeri betegségek között. "Ha az akut alváshiány hosszú időn keresztül fennáll, az hatással lehet az erek állapotára, valamint növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulási esélyét" - véli a kutató.

A tudósok által megfigyelt légzéskontroll-problémák szerepet játszhatnak az alvási apnoé kialakulásában, ami szintén szoros összefüggésben van a szív- és érrendszeri betegségekkel. Keith Pugh szerint az idősebbek különösen nagy veszélyben vannak, mivel ők ritkán alusszák végig az éjszakát. "Reméljük, hogy hamarosan felfedezhetjük azt a mechanizmust, ami segíthet megmagyarázni, miként károsítja az alváshiány az érfunkciókat és a légzéskontrollt" - mondta.

Pugh és kollégái a Kísérletes Biológia 2013 konferencián ismertették részletes kutatási eredményeiket.

2013.05.07 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

A lelki érem két oldala

Mi egészséges, és mi nem, ha a lelkünkről van szó? A válasz nem egyszerű. A lelki egészség és betegség között nem húzható éles határ. Meghatározza idő, hely, kultúra, és aki megmondja. Őrült vagy zseni? Normális vagy nem? Attól függ...

tovább

Tippek:

Hogy jó szájízzel tudjuk csökkenteni a sóbevitelt: együnk sóban-vízben főtt krumpli helyett héjában főttet, a kenyérre tegyünk sajt helyett fűszeres túrókrémet, használjunk a konzervzöldség helyett mélyhűtöttet!


Szponzorált hirdetések