Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az eperfa pollenjéből száll most a legtöbb a levegőben

kategória: Allergia

A hét elejétől fokozatosan erősödött a pollenterhelés az országban, a legtöbb gondot most az eperfafélék okozhatják az arra allergiásoknak - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az Országos Környezetegészségügyi Intézet Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához beérkezett adatok szerint jelenleg tíznél is több tavaszi fa szórja virágporát egyszerre, de a nyári gyomok pollenszemei is megjelentek a levegőben.

A héten az eperfafélék pollenkoncentrációja elérte a "magas" szintet, de hétfőn Miskolcon és Szekszárdon a "nagyon magas" szintet is. Emellett ismét megemelkedett a kőris pollenjének mennyisége. Több helyen közepes, Budapesten, illetve Pécsett "magas" koncentrációt mértek. Szintén erősödött a fenyőfélék pollenszórása, a zalaegerszegi mérőállomáson "magas" tartományba eső értéket is regisztráltak.


A következő napokban tüneteket okozhat még a platán, a gyertyán, a ciprus- és tiszafafélék, a nyír, a dió, valamint a vadgesztenye virágpora is. Pécsett és Zalaegerszegen emellett a pázsitfűfélékre, illetve a zalai megyeszékhelyen a csalánfélékre érzékenyeknek is lehetnek még allergiás tüneteik. A mérőhálózat adatai szerint megjelentek a bodza, a szelídgesztenye, valamint a nyári gyomok közül a lórum, az útifű és az ernyősvirágzatúak pollenszemei is. Ugyanakkor csökkenőben van a tölgy virágporának koncentrációja. A nyárfa vattás termése nem allergén, a magokon úgynevezett repítőszőrök, "levegővel telt" (tehát allergén fehérjéket nem tartalmazó) sejtnyúlványok találhatók, amelyek a szélben a termés terjedését segítik elő.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.08 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések