Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ha megcsal az emlékezetünk

kategória: Neurológia, Pszichológia

A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a saját emlékezete sokkal megbízhatóbb forrás, mint amennyire valójában az. Egy telefonon végzett közvélemény-kutatás eredménye legalábbis ezt mutatja.

A kutatók szerint a megkérdezett 1500 ember közel kétharmada azt hiszi, hogy az emberi memória úgy működik, mint egy videokamera, amely minden részletes információt pontosan rögzít, és ezek az információk a későbbiekben bármikor előhívhatók. A megkérdezettek körülbelül fele azt gondolta, hogy a tárolt memória egyáltalán nem változik, nem torzul, és öt ember közül kettő azon a véleményen volt, hogy egyetlen szemtanú beszámolója is elég lehet egy bűnöző elítéléséhez.

A tudósok szerint a memória koránt sem ennyire megbízható forrás, ráadásul az emlékek még manipulálhatók is. Az emlékeikben teljes mértékben bízó bírósági szemtanúk például az esetek 30 százalékában rosszul emlékeznek a megtörtént eseményekre. Ugyancsak a bíróságon, amikor egy vádlott nem emlékszik valamire, a bíró hajlamos lehet feltételezni, hogy az illető szándékosan hazudik, pedig valójában csak a memória tévedhetősége áll a dolog hátterében. Az emlékeink akkor is változnak, ha nem vesszük észre ezt a változást, mondta Daniel Simons, az Illinois Egyetem pszichológia professzora.

2011.08.15 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések