Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az emberi szívet nem támadja a szegedi fonálféreg

kategória: Fertőző betegségek

Az élősködő fonálféreg emberekben nem okoz szívférgességet - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. A Délmagyar számolt be korábban arról, hogy Szegeden egy Magyarországon eddig ritkán felbukkanó parazitát találtak egy kutyában. A németjuhász szívférgességben pusztult el - írta a portál. Az esettel kapcsolatban az ÁNTSZ leszögezte: az úgynevezett dirofilariosis, amely egy élősködő fonálféreg által okozott fertőző betegség "nem okoz ugyanolyan súlyos klinikai képet emberben, mint állatokban".

Az élősködő fonálféreg számára "az ember nem megfelelő gazda", ezért nem tud rendesen kifejlődni, így szívférgességet sem okoz benne. A tudományosan Dirofilariának nevezett parazita fajok közül Európában és Magyarországon is többnyire a Dirofilaria repens okoz emberi fertőzéseket. A fertőzés kutyáról, ritkábban macskáról, szúnyog közvetítésével terjedhet át az emberre. A Dirofilaria repens állatban és emberben is bőrelváltozást okoz. A szívférgességet kutyákban a Dirofilaria másik faja a Dirofilaria immitis okozza.

Magyarországon az Országos Epidemiológiai Központ parazitológiai osztályán 2007 és 2011 között évente 9-14 új Dirofilaria repens okozta fertőzést diagnosztizáltak. Embernél klinikai tüneteket a laza bőr alatti szövetekben elhelyezkedő féreg okoz. Az ilyen jellegű csomók bárhol előfordulhatnak, de leggyakrabban a felsőtesten: a fejen, a szemen, a nyakon, a felső végtagokon, a mellkason helyezkednek el. Belső szervekben ritkán fordulnak elő. Az említett parazita fonálférgeket bármelyik magyarországi szúnyogfaj terjesztheti. Szúnyogcsípés közvetítésével alkalomszerűen fertőződhet az ember is, ezért is fontos a szúnyogcsípések elleni egyéni védekezés.

2013.05.11 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések