Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízott nőknél rosszabb a mellrák kimenetele

kategória: Daganatos betegségek, Elhízás

Az emlőrák korai stádiumában lévő nők közül az elhízottaknak rosszabbak a túlélési esélyei, mint normál testsúlyú társaiknak - idézte amerikai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál. Vizsgálatukba 4368 nőt vontak be, akiknél a melldaganat korai stádiumát állapították meg, majd 25 éven át nyomon követték egészségi állapotukat.

Az elemzés azt mutatta, hogy a normál testtömegű és a túlsúlyos nők túlélési esélye közel azonos volt, ám az elhízott nőknél nagyobb volt a rák kiújulásának kockázata, és kisebb volt náluk a túlélés valószínűsége is. Sao Jiralerspong kutatásvezető, a Baylor orvostudományi egyetem munkatársa úgy véli, hogy a nagy súlytöbblettel kapcsolatban lévő biológiai okok magyarázhatják az eredményt - mint a vér magasabb inzulin- és ösztrogénszintje, gyulladás és a zsírsejtek által elválasztott növekedési faktorok.

A tanulmányból az is kiderült, hogy azoknak az elhízott nőknek, akik endokrin terápiát - elsősorban tamoxifent - kaptak, sokkal jobbak voltak a túlélési esélyeik, mint a normál testsúlyú nőknek. "Meglepő volt ez a megállapítás, még vizsgáljuk lehetséges okait" - mondta erről Sao Jiralerspong.

2011.12.12 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések