Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az elhízás komolyan fenyegeti egészségünket

kategória: Elhízás

A túlsúly és a kövérség nem egyszerűen esztétikai gond, hanem számos egészségügyi probléma forrása. A felnőtt magyar lakosság kétharmada testsúlyproblémákkal küszködik Magyarországon, és a túlsúly egyre több gyereket is érint. Egy friss uniós statisztika szerint a rendellenesen elhízottak arányát tekintve Magyarország az ötödik helyen áll a 19 felmért ország közül: a férfiak 21,4 százaléka, míg a nők 18,8 százaléka elhízott.
Világméretű problémáról van szó, az elhízást az Egészségügyi Világszervezet, a WHO 1998-ban idült betegségnek nyilvánította - mondta Bedros J. Róbert, a Kor Kontroll Társaság elnöke.

"Az Egyesült Államokban, de a fejlett ipari országok többségében is beértek a hatvanas-hetvenes évek népegészségügyi erőfeszítései, amelyek a kóros vérzsírszint kezelését, a magas vérnyomás elleni küzdelmet, illetve a dohányzás visszaszorítását állították középpontba. Amikor már mindenki elégedetten hátradőlt, az 1990-es években új veszély ütötte fel a fejét, az elhízás, amely a metabolikus szindrómával együtt az egyik legjelentősebb népegészségügyi problémává vált" - idézte fel Bedros J. Róbert. Külön is felhívta a figyelmet a mozgás fontosságára, amely nélkül hiábavaló maradhat egy szigorú diéta is.

Az elhízás azért következik be, mert a kalóriabevitel tartósan nagyobb, mint a szervezet energiaszükséglete. Pados Gyula lipidológus, a tudatos fogyás szakértője szerint az elhízás kezelésének pillérei: a diéta, az életmódváltás, a fizikai aktivitás és szükség esetén, súlyosabb esetekben a gyógyszeres és műtéti kezelés. A kalóriabevitel csökkentése nem elég, az sem mindegy, hogy milyen az étrend tápanyag-összetétele. Számos nemzetközi kutatás eredménye arra utal, hogy a szénhidrátban szegény, magas fehérjetartalmú étrend a leghatékonyabb hosszú távon.

2011.11.30 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések