Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az életmódváltozás nem garancia az Alzheimer-kór ellen

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia, Öregedés, Táplálkozás

A kutatók nem találtak védő hatású összefüggést sem az étrenddel, sem a testmozgással, melynek segítségével a demencia megelőzhető lenne.


Az amerikai Nemzeti Egészség Intézetben (NIH) egy munkacsoport 165 korábbi tanulmányra kiterjedő metaanalízist végzett el, melyek az életstílust, az étrendet, az alkalmazott gyógyszereket és orvosi ellátást, a szociális státuszt, viselkedési és környezeti faktorokat, illetve a genetikai hátteret célozták.

Bár a biológiai, a viselkedési, a szociális és a környezeti tényezők közreműködhetnek a kognitív funkciók hanyatlásának késleltetésében és megelőzésében, azonban ez az összefüggés csak mérsékelt erősségű.

Greg M. Cole, a kaliforniai Alzheimer-központ igazgatóhelyettese szerint a beszámoló túl pesszimista, mely epidemiológiai megfigyeléseken alapszik, tehát természetéből fakadóan nem túl meggyőző.
TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!


Ráadásul jelenleg még nagyon keveset tudunk a betegség kialakulásáról. Cole szerint "sajnos nincs elég klinikai vizsgálat, mely pontos válaszokat adna a felmerülő kérdésekre. Az ilyesfajta tanulmányok túl drágák lennének, és csak nagyfokú hibaszázalék mellett lehetnének működőképesek."

Az Annals of Internal Medicine június 15-i számában megjelent tanulmány, melyet Dr. Martha L. Daviglus professzor vezetett (Northwestern Egyetem), megállapította, hogy például a mediterrán étrend, mely omega-3 zsírsavakban gazdag, csökkenti a demencia kialakulásának valószínűségét, azonban a megállapítás - a többi faktorhoz hasonlóan - elég gyenge összefüggést jelent.

Erős összefüggést csak a dohányzással és a cukorbetegséggel kapcsolatban írtak le.

Az Alzheimer-kór összességében a szellemi hanyatlásos állapotok 60-80 százalékáért felelős, és mintegy 5 millió amerikait érint.

Videó: HáziPatika.com

2010.06.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések