Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az életkor és a prosztatarák

kategória: Daganatos betegségek

A közhiedelemmel ellentétben a 75 éven felülieket gyakrabban diagnosztizálják késői stádiumú, agresszívabb prosztatarákkal, következésképpen gyakrabban halnak bele a betegségbe, mint a fiatalabb férfiak - derül ki a Rochester Egyetem a Cancer online kiadásában megjelent elemzéséből. A kutatás azért különösen aktuális, mert az utóbbi időben számos kétség támadt a prosztatarák szűrésével kapcsolatban. Az amerikai kormány egészségügyi szakbizottsága például bejelentette, nincs szükség az 50 éven felüli férfiak rendszeres prosztatarákszűrésére, mert az jelen formájában nem ment életeket, esetenként szükségtelen szenvedéshez és túlkezeléshez vezet. Számos klinikai szakorvos nem értett egyet a javaslattal.


Bár a Rochester Egyetem kutatása nem közvetlenül a szűrővizsgálatra koncentrált, mégis kérdéseket vet fel a korai diagnosztizálás előnyeit illetően. A tanulmány vezető szerzője, Guan Wu elmondta, az az általános vélemény, különösen idősebb emberek esetében, hogy ha prosztatarákot mutatnak ki náluk, lassan fog növekedni, és halálukat valami más okozza. A szakember azt reméli, eredményeik felhívják a figyelmet arra, hogy az idősebb férfiak igenis magas arányban veszítik életüket prosztatarák következtében. Ennek pedig jelentősége lehet, amikor a beteg és az orvos a kezelés előnyeit és hátrányait fontolgatja.

Guan Wu és munkatársai 464 918 prosztatarákkal diagnosztizált beteg adatait elemezték 1998 és 2007 között, amikor az orvosok még gyakran javasolták a PSA-teszt elvégzését. Az idősebb embereket általában kizárták a korai diagnosztizálás előnyeit vizsgáló klinikai kísérletekből, mert az volt általános vélekedés, hogy az idősebb férfiak esetében a rövidebb maradék élettartam miatt nem jár előnnyel a korai diagnózis. A kutató elismeri, hogy az általános egészségi állapot az életkornál nagyobb mértékben befolyásolja a várható élettartamot a rákdiagnózist követően, és további kutatásokra lesz szükség a betegség kezelési módjait illetően az idősebb betegeknél.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.06 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések