Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rendszeres mozgás jót tesz az agynak is

kategória: Öregedés

A gyermek- és felnőttkorban végzett intenzív testedzés 50 éves korban jobb kognitív működést eredményez, de még a kevésbé intenzív mozgás is előnyösen hathat a kognitív működésre - ez derül ki a King's College London kutatásából. Dr. Alex Dregan szerint az eredmények az élethosszig tartó megközelítésmód jelentőségét hangsúlyozzák a kognitív jólét javításával kapcsolatban, ami az Egyesült Királyság népességének elöregedését figyelembe véve különösen aktuális kérdés. "Mivel a testmozgás kulcsfontosságú összetevője az életmódbeli intervencióknak a kognitív hanyatlás, a szív-érrendszeri betegségek, a diabétesz és a rák megelőzésére, az élethosszig tartó testmozgásra ösztönző közegészségügyi intervenciókkal csökkenteni lehet az ezekkel a betegségekkel összefüggő terheket idősebb korban" - véli a kutató.

A Psychological Medicine szakfolyóiratban megjelent kutatás során több mint 9000, tizenegy és ötven év közötti ember mozgásszintjét vizsgálták. Az adatokat személyes interjúk során gyűjtötték 11, 16, 33, 42, 46 és 50 éves korban, amivel megelőzték a pontatlan visszaemlékezést a gyerekkori mozgásszintre.

A résztvevők kognitív teljesítményét különféle memória- és végrehajtási vizsgálatokkal mérték. Az eredmények azt mutatták, hogy azok az alanyok, akik gyermekkorukban és felnőttkorukban heti rendszerességgel mozogtak, jobb teljesítményt értek el a kognitív teszteken 50 évesen mint azok, akik legfeljebb havonta két-három alkalommal sportoltak.

Mivel a kognitív működés fenntartása jelentős közegészségügyi szempontnak számít, a brit kormány minden 19 és 64 év közötti embernek hetente legalább 150 perc testmozgást javasol. A korábbi kutatások azonban az ajánlott szint elvégzésének hatásait vizsgálták, az alacsonyabb szintű testmozgásra nem fordítottak figyelmet. A mostani kutatásból az is kiderült, hogy még az ajánlott mennyiségtől elmaradó gyakoriságú testmozgás is hozzájárulhat a kognitív működés megőrzéséhez.

2013.03.26 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések