Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az életet is megnyújtja a csontritkulás egyik ellenszere

kategória: Csontritkulás

A csontritkulás kezelésére használ biszfoszfonátok nemcsak a csonttörések kockázatát csökkentik, hanem úgy tűnik, az életet is meghosszabbítják, de hogy mi módon, azt egyelőre nem tudják a kutatók. Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint a biszfoszfonáttal kezelt betegek öt évvel tovább éltek, mint azok a csontritkulásban szenvedők, akik más terápiában (kalcium, D-vitamin, hormonterápia) részesültek, vagy nem kaptak semmilyen kezelést.

A biszfofonátokkal kezeltek halálozási aránya 0,8 százalék volt 100 betegre számítva évente. Ez az arány hormonterápia esetén 1,2 százalék volt, kalcium-, illetve D-vitamin-kezelés esetén 3,2 százalék, kezelés nélkül pedig 3,5 százalék. "A csontritkulással kapcsolatos törésben szenvedő 75 év feletti nők 50 százaléka meghal a következő öt évben, a biszfoszfonáttal kezelt nők esetében ebben a korosztályban ez az arány tíz százalékra csökken" - jelentette ki a cikk társszerzője, Jacqueline Center, a Sydney-i Gravan Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa.

Nincs még tisztázva, hogy mi okozza ezt a hatást. Elképzelhető, hogy a biszfoszfonáttal kezelt betegek egészségesebbek, jobb egészségügyi ellátásban részesülnek. A kutatók szerint azonban más a helyzet. Az életkor előrehaladtával a csontsűrűség csökken, és a csontokban felhalmozódott nehézfémek, mint az ólom és a kadmium, a véráramba kerülnek, károsítják a szervezetet. A csontvesztés megelőzése megakadályozza ezeknek a mérgező anyagoknak a felszabadulását. De miért csak a biszfoszfonát használatakor?

A cikk a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism legfrissebb online számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.19 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések