Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az életet is megnyújtja a csontritkulás egyik ellenszere

kategória: Csontritkulás

A csontritkulás kezelésére használ biszfoszfonátok nemcsak a csonttörések kockázatát csökkentik, hanem úgy tűnik, az életet is meghosszabbítják, de hogy mi módon, azt egyelőre nem tudják a kutatók. Ausztrál kutatók vizsgálatai szerint a biszfoszfonáttal kezelt betegek öt évvel tovább éltek, mint azok a csontritkulásban szenvedők, akik más terápiában (kalcium, D-vitamin, hormonterápia) részesültek, vagy nem kaptak semmilyen kezelést.

A biszfofonátokkal kezeltek halálozási aránya 0,8 százalék volt 100 betegre számítva évente. Ez az arány hormonterápia esetén 1,2 százalék volt, kalcium-, illetve D-vitamin-kezelés esetén 3,2 százalék, kezelés nélkül pedig 3,5 százalék. "A csontritkulással kapcsolatos törésben szenvedő 75 év feletti nők 50 százaléka meghal a következő öt évben, a biszfoszfonáttal kezelt nők esetében ebben a korosztályban ez az arány tíz százalékra csökken" - jelentette ki a cikk társszerzője, Jacqueline Center, a Sydney-i Gravan Orvostudományi Kutatóintézet munkatársa.

Nincs még tisztázva, hogy mi okozza ezt a hatást. Elképzelhető, hogy a biszfoszfonáttal kezelt betegek egészségesebbek, jobb egészségügyi ellátásban részesülnek. A kutatók szerint azonban más a helyzet. Az életkor előrehaladtával a csontsűrűség csökken, és a csontokban felhalmozódott nehézfémek, mint az ólom és a kadmium, a véráramba kerülnek, károsítják a szervezetet. A csontvesztés megelőzése megakadályozza ezeknek a mérgező anyagoknak a felszabadulását. De miért csak a biszfoszfonát használatakor?

A cikk a Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism legfrissebb online számában jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2011.02.19 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Így öregedjünk tudatosan!

Nem árt időben gondolnunk öregségünkre. Nem mindegy, hogy mi magunk formáljuk azt, vagy az formál, deformál minket. Milyen esélyeink vannak az élet utolsó negyedében? Hogyan lehet rá felkészülni?

tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések