Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az élelmiszerek radioaktív szennyeződésének kockázatai

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Az élelmiszerek radioaktív szennyeződéséből származó kockázat a jelen lévő sugárzó anyag mennyisége mellett attól is függ, mekkora a szóban forgó radioaktív elem felezési ideje - közölték szakértők. Japán illetékesek nemrég jelentették be, hogy Fukusima környékéről származó tejben és spenótban túl magas szintű sugárzást találtak, ahogyan a tokiói ivóvízben is megemelkedett a sugárzás szintje, de ez nem jelent egészségügyi fenyegetettséget.

A korábban előfordult esetekben a sugárszennyezés fő forrása a levegőből leülepedő por volt, amely a gyümölcsökre és zöldségekre rakódott. A radioaktív részecskék ezt követően átkerülnek az élelmi láncba, ami megmagyarázza, miért nagyobb a radioaktivitás szintje a szarvasmarhák húsában és a tejben. A szervezetbe bejutó radioaktív részecskék veszélye abban áll, hogy kibocsátott energiájukat a szervek, szövetek nyelik el, ahol károsíthatják a sejtmagban lévő DNS-molekulákat. A hatás rövid távú vagy hosszú távú lehet attól függően, milyen típusú a radioaktív sugárforrás és mekkora mennyiségben van jelen a környezetben.

A jód 131-es izotópjának felezési ideje (az időtartam, amely alatt a bomlás miatt mennyisége felére csökken) csak nyolc nap. Nagy valószínűséggel néhány hét alatt eltűnik a környezetből. Az élelemben lévő radioaktív jódizotóp ezért rövid távú kockázatot jelent az emberi egészségre. A szervezetbe került radioaktív jódizotóp azonban felhalmozódhat, és károsíthatja a pajzsmirigyet. A gyerekek és a fiatalok vannak különösen kitéve a kockázatnak - közölték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szakértői. Ha a jódot stabil formájában, például kálium-jodid tablettaként veszi be valaki, azzal képes kiszorítani a radioaktív jódot a pajzsmirigyből.

A hosszú távú kockázat a radioaktív cézium 137-es izotóp jelenlétéből származik, melynek felezési ideje harminc év, ezért akár évszázadokba telhet teljes lebomlása. A csernobili nukleáris katasztrófából származó cézium-kihullás 1986 áprilisában hosszabb távú szennyezést okozott több európai országban, mely a tej és a marhahús forgalmazásának időleges korlátozásához vezetett például olyan, Ukrajnától távol fekvő országban is, mint Skócia. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 1993-as tanulmánya szerint a katasztrófa helyszínétől több mint ezer kilométerre, Norvégia északi hegyvidékein bő hat év elteltével még mindig magas sugárzási szintet mértek az ott nevelt állatok húsában.

Hazánkban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) közleményt bocsátott ki, ebben mindenkit óva int attól, hogy orvosi ellenőrzés nélkül jódtartalmú készítményt szedjen, mert az indokolatlan jódfogyasztás ártalmas. Következményeként előfordulhatnak pajzsmirigy, illetve gyomor-és bélrendszeri mellékhatások, valamint túlérzékenységi reakciók, például láz, ízületi fájdalmak, ödémák, légszomj. Krónikus túladagolás esetén pedig akár súlyosabb hatása is lehet a pajzsmirigy működésére.

A magyar lakosságra nincs egészségkárosodási kockázata a fukusimai atomerőmű által okozott sugárzásnak, mivel a japán atomerőművekből kibocsátott radioaktív anyagok mennyisége nagyságrendekkel kisebb, mint Csernobilban volt, másfelől a radioaktív anyagot a Csendes-óceán fölé fújta a szél. Az Országos Frédéric Joliot-Curie Sugárbiológiai és Sugár-egészségügyi Kutató Intézet folyamatosan méri a sugárszennyezettség mértékét. Az eddigi mérések eredményei kivétel nélkül a normál tartomány határain belül voltak.

2011.03.27 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések