Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az e-cigaretta is veszedelmes

kategória: Dohányzás, Szenvedélybetegségek

Az elektronikus cigaretta vagy e-cigaretta néven forgalmazott termék valójában nem más, mint puszta anyagtovábbító rendszer, mely arra hivatott, hogy a finomított nikotint bejuttassa a tüdőbe, miközben egyelőre ismeretlen veszélyeknek teszi ki a felhasználókat, állítják a dohányellenőrzési hivatal szakemberei. Az Egyesült Államok élelmiszer- és gyógyszerügyi hatósága áprilisban bejelentette, hogy az elektromos cigarettát a gyógyszertovábbító eszközök csoportja helyett a dohánytermékek közé fogja besorolni.

A New England Journal of Medicine című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői, Nathan K. Cobb és David B. Abrams az elektromos cigaretta veszélyeire és ismeretlen kockázataira hívják fel az olvasók figyelmét. Az elektromos cigarettát úgy tervezték meg, hogy méretében és kinézetében a valódi cigarettára emlékeztessen, miközben egyáltalán nem tartalmaz dohányt, és a működése is teljes mértékben eltér a hagyományos cigarettától. Bár a különféle márkák termékei eltérnek a szerkezeti felépítésükben, a legtöbb elektromos cigaretta propilén-glikolt, nikotint, ízesítő anyagokat és egyéb kemikáliákat tartalmaz.

"Sajnos nagy a valószínűsége, hogy a gyártók a közeljövőben olyan mértékűre fejlesztik az elektromos cigaretták anyagátviteli hatékonyságát, hogy akár komoly mértékben is megemelkedhet a súlyos függőség kialakulásának és az esetleges nikotin-túladagolásnak a kockázata" - jósolja Nathan K. Cobb.

2011.07.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nem "pszichomasszázs"

A betegségek kezelésének leggyorsabb módja, ha bekapjuk a gyógyszert - a gyógyszergyártók nagy örömére. A pszichoterápia azonban nem csak tüneti segítséget nyújt, hanem a probléma gyökerét keresi.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések