Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az éjszaka veszélyes fényei

kategória: Alvászavar, Gondolta volna?

Depresszióhoz, tanulási zavarokhoz vezethet az éjszakai világosság - derült ki egy amerikai kutatásból. A történelem során az emberek jobbára hajnal hasadtával keltek, és alkonyatkor tértek nyugovóra egészen Edisonig: ekkor egyetlen kattintással nappallá változott az éjszaka. Ez az életvitel azonban a visszájára is fordulhat, a Johns Hopkins Egyetem kutatói szerint a hosszú világosság tanulási zavarokat és depressziót okozhat - és nemcsak az alváshiány miatt: az égve felejtett lámpa, a számítógépek, laptopok, zenelejátszók monitorának fénye még alvás közben is veszélyes lehet. "Alapvetően úgy találtuk, hogy a fénynek való folyamatos kitettség megemeli bizonyos stresszhormonok szintjét a szervezetben, s ez végül a kognitív funkciók gyengüléséhez vezethet" - mondta Samer Hattar, a Johns Hopkins Egyetem Krieger Művészeti és Tudományos Intézetének biológusa a ScienceDaily.com című online tudományos magazinnak.

A Nature című magazin internetes változatában megjelent tanulmány szerint egérkísérletek azt mutatják, hogy a szem bizonyos sejtjei erős fényben aktiválódnak, ezzel befolyásolják az agy kedélyállapotért, emlékezetért és tanulásért felelős központjait. Samer Hattar szerint az egérkísérletekből következtetni lehet az emberi reakcióra, mivel közel állunk az egerekhez számos tulajdonságunkban. "Ezenkívül referenciaként számos korábbi humán kísérlet adatai is rendelkezésünkre álltak, amelyek mind azt mutatták, hogy a fény hat az emberi agy limbikus részére."

A kutatók már korábban tudták, hogy a téli rövid nappalok néhány emberben a depresszió egy formáját okozzák, és hogy többségük tünetei fényterápiával megszüntethetők. A kutatók feltételezték, hogy az egerek hasonlóképpen fognak reagálni, ezért 3,5 órás fényes és 3,5 órás sötét ciklusra osztották a laboratóriumi egerek életciklusát. Korábbi kutatások alapján úgy tudták, hogy ez a napirend nincsen káros hatással az egerek alvási ciklusára, néhány állatnál mégis depressziószerű viselkedést okozott. "Természetesen nem faggathattuk őket arról, hogy érzik magukat, de mégis látható volt rajtuk a depressziós viselkedés: nem érdekelte őket a cukor, nem kíváncsiskodtak annyit, és sokkal kevesebbet mozgolódtak, mint a kísérlet kezdetén" - mondta a biológus.

Az egerek szervezetében megemelkedett a kortizol stresszhormon szintje, ez pedig a tanulási képességek romlását okozza. A Prozac (fluoxetin) nevű általánosan használt antidepresszáns gyógyszerre azonban az egerek viselkedése helyreállt, ez is azt bizonyítja, hogy lényegében depresszióban szenvedtek. A tudósok feltételezik, hogy az ember is hasonlóképpen reagálna az ilyen drasztikus fényciklusváltozásra. "Nem azt mondom, hogy teljes sötétségben üljünk otthon éjszaka, de ajánlom, hogy kevesebb lámpát égessünk, használjunk kevésbé erős fényű izzókat, és alapvetően csak azt világítsuk meg, amit tényleg látni akarunk. Ez valószínűleg már nem lesz elégséges fény ahhoz, hogy a retinánk szóban forgó sejtjeit aktiválja."

2012.11.17 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

A sport és testedzés a legjobb immunrendszer-erősítő! Mozogjon rendszeresen! Csak arra ügyeljen, hogy megizzadt állapotban ne menjen hidegre, és vegyen magára pulóvert, míg lehűl! Még jobb egy meleg zuhanyozás!


Szponzorált hirdetések