Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egészséges tüdőben is tenyésznek baktériumok

kategória: Gondolta volna?

Az egészséges tüdőben is élnek baktériumközösségek, hasonlóan ahhoz, ahogyan az egészséges bélrendszerben és bőrön is - állapították meg genetikai elemzéssel amerikai a Stanford Egyetem orvosi karának munkatársai. Tizenhat cisztás fibrózissal élő és kilenc egészséges ember köpetének genetikai elemezését végezték el: egyebek között azt vizsgálták, hogy milyen élő organizmusok tanyáznak a tüdejükben.

A Science Translational Medicine című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányból kiderült, hogy inkább a tüdejükben élő baktériumtelepek összetétele, semmint a baktériumok puszta jelenléte okozza a problémát a cisztás fibrózissal élő embereknél. "Sok éven át a tüdőt viszonylag steril szervnek gondolták az emberek. Az eddigi legegyértelműbb adatok most bizonyítják, hogy őserdőnyi baktériumflóra van jelen még az egészséges tüdőben is" - magyarázta David Cornfield, a Stanford gyermekgyógyász professzora.


Az eredmények azt is sugallják, hogy a probiotikumok segíthetik a cisztás fibrózis kezelését. Ezt a genetikai rendellenességet az váltja ki, hogy mindkét szülőtől a hibás génváltozat egy-egy kópiáját kapja meg az utód. A betegségben szenvedő embereknek sűrű, ragadós váladék képződik a tüdejükben és más szerveikben, ami lehetővé teszi a baktériumok elszaporodását. Ez fertőzésekhez és elzáródásokhoz vezet, végül pedig légzési nehézségekhez; az érintettek ritkán élnek tovább 40 éves koruknál.

A mostani tanulmányban nem laboratóriumi tenyészetben vizsgálták a baktériumokat, hanem génsorrendjüket elemezték, így pontosabb képet kaptak a jelenlévő baktériumok sokféleségéről. A cisztás fibrózissal élő emberek tüdejében jóval kisebbnek találták a baktériumflóra sokféleségét és egymáshoz is jobban hasonlított a jelenlévő baktériumközösség összetétele. Cornfield professzor úgy véli, paradigmaváltást hozhat a cisztás fibrózis kezelésében javaslatuk, hogy az antibiotikumok adagolása mellett probiotikumokat is adjanak az érintetteknek - idézte a kutatót a LiveScience című ismeretterjesztő portál.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.02 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Kalcium - a sokoldalú elem

A kalcium az emberi test számára elengedhetetlenül fontos ásványi anyag, többek között csontjaink fő alkotója. A kalcium sok más életfunkció számára is nélkülözhetetlen: nem működne nélküle a szívizomzat, az immunrendszer és nem alvadna meg a vérünk...

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések