Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egészséges táplálkozás új szent növénye

kategória: Táplálkozás

Az aztékzsályamag több omega-3 zsírsavat tartalmaz, mint a lazac, lenyűgöző tárházát kínálja az antioxidánsoknak és az ásványi anyagoknak, gazdag fehérjeforrás, illetve több rostot rejt, mint a lenmag - sorolják a legújabb amerikai táplálkozási divat hívei. Az aztékzsályamagot sokan kifejezetten íztelennek tartják, mások némi mogyorós beütést vélnek felfedezni benne. Valamivel drágább, mint a hagyományosan fogyasztott magvak. Az új csodamagot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt az elmúlt években. 2011-ben 72 új terméket dobtak piacra, és idén már újabb 28, aztékzsályamaggal megspékelt élelmiszer került forgalomba.

Az amerikaiak édességekbe, sós harapnivalókba, szezonális finomságokba és joghurtokba keverve fogyasztják a magot, már bébiételek összetevői között is felbukkan. A rajongók szerint a szupermagok gyulladáscsökkentő hatásúak, javítják a szívműködést, és stabilizálják a vércukorszintet: egy teáskanálnyi aztékzsályamag már-már mindenre gyógyír.

Wayne Coates, a Chia: Rediscovering a Forgotten Crop of the Aztecs (Aztékzsályamag: az aztékok elfeledetett gabonanövényének újrafelfedezése) című könyv társszerzője szintén a "hívők" közé tartozik. Az Arizonai Egyetem professzora több mint húsz évvel ezelőtt kezdte vizsgálni a különleges magokat Dél-Amerikában, hogy alternatív gabonaforrást keressen az argentin farmerek számára. Később kereskedelmi szinten kezdte értékesíteni a magokat.

Az Omega-3 Chia elnevezésű cég munkatársa, Jeffrey Walters szerint különböző iskolák keresték fel a vállalatot, hogy tápanyagban gazdag harapnivalóval gazdagítsák a menzakínálatukat, és persze az ítéletnapra készülők is érdeklődtek a biztos energiaforrást nyújtó ételek iránt. Az aztékok annak idején alapvető élelmiszerként használták a magot, használták vallási szertartásoknál, illetve orvosi célokra is.

A Natural Standard Research Collaboration nevű szervezet alapítója, Catherine Ulbricht szerint azonban, akárcsak a többi "szuperétel", az aztékzsályamag esetében sem szabad univerzális csodaszerre gondolni. Az elmúlt években a farkasbogyó, a búzafű és az acai bogyó adták egymásnak a stafétát, most pedig az aztékzsályamag került terítékre. "A természetes anyagokról az emberek gyakran azt gondolják, hogy annyit fogyaszthatnak belőlük, amennyit akarnak. Pedig minden dolog, amely valamilyen hatással van a szervezetünkre, ugyanúgy valamilyen ellenreakciót is kiválthat" - figyelmeztet Catherine Ulbricht.

2012.04.12 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések