Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egészséges szív titka: sok zöldség és olívaolaj

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A "mediterrán étrend", a kevesebb hús, a több zöldség és olívaolaj, valamint a vissza­fogott borfogyasztás hozzájárul a hosszabb élethez. Olasz kutatók vizsgálták az étrend és a szívbetegségek kapcsolatát nőknél. Közel 30 ezer nő adatait gyűjtötték össze öt éven át Olaszország különböző régióiból. A modern, iparilag fejlett világban ugyanis a nők ugyanolyan hajlamosak a szívbetegségekre, mint a férfiak.

Megfigyelték, hogy 46 százalékkal csökkent a kockázat azoknál, akik naponta legalább 57 gramm nyers zöldséget ettek (például spenótot vagy endíviát). Naponta 0,2 deciliter olívaolaj pedig 44 százalékkal mérsékelte a kockázatot.

A zöld leveles zöldségekben van folsav, antioxidáns és kálium. A folsavról úgy tartják, hogy csökkenti a homocisztein szintjét, ennek szerepe lehet a szívbetegségek kialakulásában. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól és a gyulladástól, a kálium pedig csökkentheti a magas vérnyomást. Az extraszűz olívaolaj szintén enyhítheti a gyulladásos folyamatokat, melyeket a stressz, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint okoz.

2011.03.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Féltucatnyi hatékony módszer csontritkulás ellen

Tudja-e Ön, hogy kezelik a csontritkulást? Ha még nem, akkor azért ajánljuk figyelmébe következő cikkünket. Ám ha netán közelebbről is van tapasztalata valamelyik terápiával, akkor is talál hasznos információkat a következő sorokban!

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések