Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egészséges szív titka: sok zöldség és olívaolaj

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás, Zöldség-gyümölcs

A "mediterrán étrend", a kevesebb hús, a több zöldség és olívaolaj, valamint a vissza­fogott borfogyasztás hozzájárul a hosszabb élethez. Olasz kutatók vizsgálták az étrend és a szívbetegségek kapcsolatát nőknél. Közel 30 ezer nő adatait gyűjtötték össze öt éven át Olaszország különböző régióiból. A modern, iparilag fejlett világban ugyanis a nők ugyanolyan hajlamosak a szívbetegségekre, mint a férfiak.

Megfigyelték, hogy 46 százalékkal csökkent a kockázat azoknál, akik naponta legalább 57 gramm nyers zöldséget ettek (például spenótot vagy endíviát). Naponta 0,2 deciliter olívaolaj pedig 44 százalékkal mérsékelte a kockázatot.

A zöld leveles zöldségekben van folsav, antioxidáns és kálium. A folsavról úgy tartják, hogy csökkenti a homocisztein szintjét, ennek szerepe lehet a szívbetegségek kialakulásában. Az antioxidánsok megvédik a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól és a gyulladástól, a kálium pedig csökkentheti a magas vérnyomást. Az extraszűz olívaolaj szintén enyhítheti a gyulladásos folyamatokat, melyeket a stressz, az elhízás, a magas vérnyomás és a magas vércukorszint okoz.

2011.03.06 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések