Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az egész élet, percről percre

kategória: Gondolta volna?, Neurológia, Pszichológia

Meglepő különbségeket tártak fel amerikai kutatók az átlagoshoz képest az emberek egy különleges csoportjának, a kiváló életrajzi memóriával rendelkezőknek az agyában és mentális folyamataiban. Az ilyen emberek gond nélkül fel tudják idézni életük minden egyes pillanatát körülbelül 10 éves korukig visszamenően.

A különleges életrajzi emlékezet jelenségét először 2006-ban dokumentálta James McGaugh neurobiológus és csoportja az irvine-i Kaliforniai Egyetemen (UCI). A Neurobiology of Learning and Memory című szakfolyóiratban most megjelent tanulmány azonban az első, amely tudományos bizonyítékot szolgáltat mintegy tucatnyi ilyen különleges képességű ember szokásostól eltérő agyműködésére vonatkozóan.

Mint a kutatók megállapították, minden egyes résztvevő agyi szerkezete kilenc meghatározott területen eltért a kontrollszemélyek agyi felépítésétől, a különleges életrajzi emlékezettel rendelkezők agyában például nagyobb tömegű volt a fehérállomány az agy középső és elülső részén. A legtöbb agyi különbözőség az életrajzi memóriával összefüggő területeken volt, "így kapunk egy leíró, koherens történetet arról, ami zajlik" - idézte Aurora LePortot, a kutatók egyikét a ScienceDaily című ismeretterjesztő portál.

Meglepő módon ezek a szuper önéletrajzi emlékezettel bíró emberek nem értek el magasabb pontszámot a rutin laboratóriumi memóriateszteken és azokban a feladatokban, ahol az ismétlésre épülő emlékezetükre volt szükség. Amikor azonban életük személyes vagy társadalmi eseményeire került sor, melyek 10 és fél éves koruk után történtek, akkor "figyelemre méltóan jobbak voltak életük részleteinek felidézésében" - mondta a kutatás vezetője.

Mindez arra utal a szakemberek szerint, hogy az emlékezet különleges formájáról van szó. Mint LePort elmondta, az interjúk alatt elég volt egy dátumot megadni a különleges életrajzi emlékezetű embereknek, és ők azonnal, gondolkodás nélkül képesek voltak felidézni az akkor történteket. A csoport tagjai közül sokan különböző magazinokat, bélyeget, képeslapokat vagy éppen cipőket gyűjtöttek, és jellemzően gyakoribb volt körükben a kényszeres-rögeszmés viselkedés is.

A tanulmányhoz összesen több mint 500 jelentkezőt vizsgáltak meg, akik úgy vélték magukról, hogy rendelkezhetnek a különleges képességgel. Közülük eddig 33 emberről, köztük a tanulmányba bekerült tizenegyről igazolták az UCI kutatói, hogy valóban kiváló az életrajzi memóriájuk, és még harmincheten várnak további tesztekre az "erősen valószínű" kategóriában.

2012.08.07 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések