Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az autoimmun betegségek növelik a vérrögképződés kockázatát

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Szív- és érrendszeri betegségek

Egy új vizsgálat szerint az autoimmun betegségekben (ilyen például reumás sokízületi gyulladás, lupus) szenvedő betegek szervezetében nagyobb eséllyel alakulnak ki vérrögök kórházi tartózkodásuk alatt. A betegség szövődményei akár a beteg halálát is okozhatják.

Az Oxfordi Egyetem kutatói 45 év adatait vizsgálták olyan betegek esetében,

akik immunológiai betegség miatt kerültek kórházba és kórelőzményükben nem szerepelt vénás vérrögképződés, más néven vénás trombózis, melynek legsúlyosabb szövődménye, amikor egy leszakadt vérrög a tüdőbe kerülve érelzáródást okoz (tüdőembólia), mely akár halálos következményekkel is járhat. A betegeket immunológiai állapotuk szerint különböző csoportokba sorolták. A kontrollcsoport olyan betegekből állt, akik nem immunológiai természetű problémával, például csonttöréssel vagy kisebb sebészeti beavatkozás miatt kerültek kórházba. 

A kutatók szignifikánsan nagyobb arányban állapítottak meg vénás rögképződést az immunbetegek, különösen a lupusban vagy az artériák göbös gyulladásában (polyarteritis nodosa) szenvedő betegek között. "Minden sebészeti beavatkozás növeli a vérrögképződés kockázatát. Az immunológiai betegek esetében ennek veszélye jóval nagyobbnak látszik" - nyilatkozta Dr. Michael Goldacre, a kutatás vezetője. Dr. Goldacre kollégáival együtt úgy tartja, hogy az autoimmun gyulladásos betegségek növelik a vérrögképződési hajlamot. Ha a további kutatások igazolják ezt a feltevést, véralvadásgátló terápiával talán megelőzhető lesz a tromboembólia kialakulása kórházi kezelésük alatt.

Animáció: HáziPatika.com

2011.01.25 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Félúton

Az emberélet útjának felén életünk különböző szálai összekuszálódnak, ezért új utakat keresünk, iránymutatásra szorulunk. Kételyeink támadnak az élet értelmével kapcsolatban. Hová tartunk? Mi a feladatunk? Van-e még lehetőségünk a kiteljesedésre?

tovább

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések