Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az ásítás hűti az agyat

kategória: Gondolta volna?

Az ásítás nemcsak a fáradtság vagy unalom jele, hanem a test módszere is arra, hogy agyunkat hűtse - idézte amerikai kutatók megállapítását szerdán a The Daily Telegraph című brit napilap online kiadása. Ahogyan a számítógép, úgy agyunk esetében is túlhevüléshez vezethet a túl nagy terhelés, és ez csökkenti az információk feldolgozási képességét.

A kutatás eredményei azt sugallják, hogy amikor a fej elkezd felmelegedni, az ásítás természetes termosztátként működik. Lehetővé teszi, hogy hidegebb levegő áramoljon be és egészségesebb hőmérsékletre hűtse az agyat.

Százhatvan arizonai önkéntest vontak be tanulmányukba a Princetoni Egyetem kutatói, akik azt találták, hogy télen, amikor testhőmérsékletük magasabb volt, mint a környezet, csaknem kétszer gyakrabban ásítottak az emberek, mint nyáron. Nyáron ugyanis kevesebb haszon származik az ásításból, mert a belélegzett levegő akár melegebb is lehet, mint a test.

Az agy hőmérsékletét befolyásolja az általa feldolgozandó feladatok mennyisége, a keringő vér hőmérséklete és áramlási sebessége - mondta el Andrew Gallup kutatásvezető. A túlhevült agy az álmossághoz hasonló érzést okoz, ez megmagyarázhatja, hogy miért ásítunk akkor is, amikor valóban álmosak vagyunk. "Amikor melegebb a testünk, nagyobb eséllyel érezzük magunkat fáradtnak. Egy napon belül testünk hőmérséklete éjszaka van a legmagasabb ponton, amikor aludni készülünk" - állította a kutató.

2011.09.27 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések