Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rákkezelés radioaktív injekcióval

kategória: Daganatos betegségek

A véráramba fecskendezett apró radioaktív gömböket alkalmazó úttörő kezelés reményt adhat az előrehaladott béldaganatban szenvedő betegeknek. A kezelés akkor is hatékonyan segíthet a vastag- és végbélrák elleni küzdelemben, amikor a rák már a májra is átterjedt, ami az esetek 20 százalékában bekövetkezik.

Az ilyen áttét azt jelzi, hogy a béldaganat rákos sejtjei a nyirokrendszeren vagy a véráramon keresztül más testrészbe jutottak, ahol növekedésnek indultak. Ezek a daganatok a szervek mélyén lehetnek, ezért műtéti úton nehéz eltávolítani azokat. A kutatások szerint az új sugárterápia, az úgynevezett szelektív belső sugárterápia (SIRT) átlagosan 30 hónap túléléshez vezet, szemben a kemoterápiával elérhető 16 hónappal. Sőt, az orvosok szerint egyes betegek még ennél is tovább élhetnek. Betegségüket újra lehet kezelni, vagy korábban nem műthető daganataik annyira összezsugorodnak, hogy műtéti úton el lehet távolítani.

A kezelés során apró golyócskákat, úgynevezett mikroszférákat tartalmazó oldatot fecskendeznek a betegbe. A mikroszférák radioaktív anyagot tartalmaznak, ami károsítja a daganatok vérellátását. A radioaktivitás a daganatos sejtek DNS-ét is károsítja, ezzel megállítja a növekedésüket. Az egészséges sejtekben a mikroszférák minimális károsodást okoznak.

Az apró golyócskák körülbelül két hétig aktívak. Örökre a májban maradnak, de az anyag ártalmatlan. A kezelés csak egy kis műtéti sebbel jár, és a betegeknek csupán egy éjszakát kell a kórházban tölteniük. A mellékhatások általában enyhék: hőemelkedés, hidegrázás, hányinger és gyomorfájdalom tapasztalható néhány napig.

2011.09.17 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések