Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az antibiotikumszedés aranyszabályai

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Hivatalos szakmai ajánlás készült az antibiotikumok helyes használatáról az év elején indult "Antibiotikum Aranyszabályok" kampány újabb állomásaként.

Az ajánlás részletes iránymutatást ad az orvosoknak arról, milyen típusú betegségekre milyen antibiotikumok ajánlhatók, illetve mire kell még felhívnia a betegei figyelmét.

A program védnöke, az Országos Alapellátási Intézet a napokban tartott sajtótájékoztatón jelentette be az ajánlás megjelenését, melynek keretében ismét felhívták mindenki figyelmét az antibiotikumok helyes használatára is. Dr. Balogh Sándor, az Intézet elnöke kiemelte, hogy egyre több családorvos ügyel arra, hogy pácienseinek csak indokolt esetben írjon fel antibiotikumot, és figyelmeztesse őt a megfelelő alkalmazásra is.

Dr. Torzsa Péter háziorvos szerint a kampány hatására érezhetően emelkedik azok száma, akik az antibiotikus kezelés mellett a normál bélflóra helyreállítására probiotikumokat is alkalmaznak a kúra során. Mindketten egyetértettek abban, hogy a több szakma jeles személyiségeinek közös munkájával, közel fél év alatt elkészített ajánlás fontos mérföldkövet jelent az antibiotikumok orvosi használatában, hiszen eddig nem készült ilyen anyag.
A Medicus Universalis című folyóiratban megjelent alapelvek rövid időn belül eljutnak majd az orvosokhoz, akik napi munkájuk során bizonyára örömmel és haszonnal forgatják majd azt. Ez nem feltételezés, mert az ajánlásban az egyes betegségekhez konkrét hatóanyagokat javasoltak az összeállítást végző szakemberek, így könnyebbé téve a gyógyító munkát.
Végül a szervezők a közelgő nátha-influenza szezon kapcsán hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a megfázásos panaszokkal senki se kezdjen el antibiotikumokat szedni, hanem enyhébb panaszok esetén inkább a már bevált módszerekkel kezeljük otthon, pihenés mellett, a komolyabb problémákkal viszont forduljon orvoshoz, aki tüneteink alapján eldönti, indokolt-e antibiotikumos kezelés.
Az "Antibiotikum Aranyszabályok" kezdeményezést 2009 év elején az Országos Alapellátási Intézet védnökségével indították el.
A kampány célja az antibiotikumok helyes alkalmazásának ismertetése, az előnyök és az esetleges mellékhatások, valamint hátrányok ismertetése. A három egyszerű pontban megfogalmazott ajánlásban arra is felhívják a figyelmet, hogy a szervezet jobb regenerációja érdekében mindig használjunk probiotikus készítményeket is az antibiotikumok mellett. Az ajánlás a következőket tanácsolja:

1. Antibiotikumot csak orvosi receptre szedjen!
2. Mindig vegye be az előírt mennyiséget!
3. Antibiotikumhoz szedjen probiotikumot is!

Pilling Róbert

2009.10.05 00:02:00

forrás: HáziPatika.comSzponzorált hirdetések