Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az antibiotikumok a jó baktériumokat is megölik a kórházban

kategória: Fertőző betegségek

A legújabb felmérések szerint a széleskörű antibiotikum-használat tehető felelőssé a Clostridium difficile fertőzések gyakori előfordulásáért a kórházban ápolt idősek és gyerekek körében. Ez a baktérium okozza a legtöbb kórházi hasmenéses fertőzést és tehető felelőssé betegek haláláért.

A vizsgálatok során a Mayo Klinika szakértői 13,7 millió kórházban ápolt gyerek egészségügyi adatait nézték át és rájöttek, hogy a C. difficilével fertőzött 46 ezer beteg kórházi tartózkodása jóval hosszabbra nyúlt, mint a többi gyereké, és nagyobb eséllyel kellett részleges vagy teljes béleltávolító műtétet végezni rajtuk. Ezenkívül ebben a betegcsoportban a halálozási arányok is sokkal rosszabbak voltak, mint a C. difficile nélküli betegeknél. "Bár a C. difficile megelőzése és kezelése sokkal hatékonyabban működik, mint korábban, a baktérium által okozott fertőzések továbbra is hatalmas problémát jelentenek" - mondta Dr. Sahil Khanna gasztroenterológus.

A kutatók 1,3 millió C. difficilével fertőzött felnőtt adatait is megvizsgálták és rájöttek, hogy a 65 felettiek jóval több időt töltöttek kórházban, nagyobb eséllyel kerültek gondozás alá, és a halálozási arány is nagyobb volt esetükben, mint a többi betegnél. "Az idős kor tehát önmagában jelentős rizikófaktor a C. difficile fertőzés kimenetelét illetően" - írják a kutatók.

A szakértők szerint az antibiotikumok fokozott használata tehető felelőssé a C. difficile fertőzések egyre nagyobb arányú előfordulásáért, mivel ezek elpusztítják a jótékony baktériumokat is, amelyek megóvhatnak a fertőzésektől. A tudósok az Amerikai Gasztroenterológiai Társaság éves gyűlésén ismertették kutatási eredményeiket.

2012.10.28 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések