Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az anorexiások szorongva nézik az ételt

kategória: Táplálkozás

Orvosi képalkotó eljárással mutatták ki amerikai kutatók, hogy az anorexiások agyában a szorongással összefüggő központ aktiválódik az ételek látványától, nem pedig a jutalomközpont, mint általában. Holott az ételek vagy akár csak róluk készült fotók nézegetése az emberek többségében jó érzéseket kelt. Az anorexiások éppen ellenkezőleg: kellemetlenül érzik magukat.

Az ételek fogyasztása közben dopamin szabadul fel, amely az agyi jutalomközponton keresztül kellemes érzést vált ki az emberekben. A dopamin felszabadítását egy adag amfetamin beadásával érte el Ursula Bailer kutatásvezető anorexiás és egészséges nőknél, akik önkéntesen jelentkeztek a vizsgálatra. Mágneses rezonanciás képalkotás segítségével a kutatók azt ellenőrizték, hogy eközben az agy mely területei váltak aktívvá.

Mint kiderült, az étkezési zavar nélkül élő nőknél ilyenkor az agy jutalomközpontja aktiválódott, míg az anorexiás résztvevők agyában a következmények miatt aggódó, szorongással összefüggő terület vált aktívabbá. A különbség okának feltárása közelebb vihet az evészavarok kezeléséhez is.

2011.06.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Ha álmos, és csak álmodik az álomról

A gyógyszer az utolsó, amit bevethetünk, előtte számos apró ötlet, egyéni trükk, bölcs jótanács segítheti az időseket az elalvásban. Az el- és visszaalvásra tett sok görcsös próbálkozás helyett inkább tanuljunk meg helyesen elszenderedni. Lehetséges!

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések