Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az alkohol véd az asztmától?

kategória: Asztma

Heti néhány pohár alkohol elfogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát - derítették ki dán kutatók. "Miközben a túlzott alkoholfogyasztás egészségi problémákat okozhat, tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy a mérsékelt, 1-6 egységnyi heti alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát" - közölte Sofie Lieberoth, a bispebjergi kórház szakembere.

A légzőszervi betegségek szakembereit tömörítő European Respiratory Society amszterdami kongresszusán bemutatott tanulmány szerzői 20 ezer ember adatai alapján vonták le következtetésüket. A 12-41 éves közötti alanyokat kikérdezték alkoholfogyasztásukról, majd nyolc éven át követték egészségük alakulását. Megállapították, hogy olyanok esetében, akik heti 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban alakult ki asztma.

Kimutatták ugyanakkor, hogy az absztinensek, valamint az alkoholisták és a sört fogyasztók esetében nagyobb a betegség kockázata. Az absztinensek vagy az alkoholt alig fogyasztók esetében több mint 40 százalékos a tüdőbetegség kialakulásának a lehetősége, míg az alkoholistáknál 20 százalékkal nő a kockázat - idézte a tanulmány megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.

2011.09.29 00:02:00

forrás: MTI


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések