Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Aki eddig nem ivott...

kategória: Alkoholizmus

Az alkoholfogyasztás jótékony hatásairól több friss kutatás is beszámolt. Ám nem szabad megfeledkezni az káros, esetenként életveszélyes következményekről sem.

A pozitív hatások
- A mértékletes bevitelhez kapcsolódó egészségügyi előnyök rendkívül sokszínűek. Tanulmányok bizonyítják, hogy az alkohol - főleg a bor - segíthet a szív- és érrendszeri betegségek, az agyvérzés, az epekő, a kettes típusú diabétesz és a demencia megelőzésében, valamint enyhén serkenti az anyagcserét.

- "A vörösbor különösen gazdag rezveratrolban, antioxidánsokban, biflavonoidokban és polifenolokban. Ezek az anyagok értágító és gyulladáscsökkentő hatásúak - mondta dr. Suzanne Steinbaum, az Amerikai Szívtársaság szóvivője. - Az alkohol kimondottan az egészséges étrend része lehet, amennyiben körültekintően fogyasztják."

- "A mértékletes szeszesital-bevitel nőknél legfeljebb egy adag, férfiaknál kettő" - magyarázta Elizabeth Kovacs, a chicagói Loyola Egyetem Orvosi Központjának vezető kutatója. Ez egy pohár bort, egy korsó sört vagy fél deciliter röviditalt jelent. Kovacs doktor arra is figyelmeztetett, hogy bizonyos gyógyszerek szedése mellett, máj- és hasnyálmirigy-betegségek esetén, illetve várandósság során tilos az alkoholfogyasztás.

- "Aki eddig nem ivott, semmiképpen se kezdje el a felsorolt jótékony hatások kedvéért!" - tanácsolja Suzanne Steinbaum. Szerinte a sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó szívbarát étrend italozás nélkül is segít az egészségmegőrzésben.

A negatív hatások
- A fokozott alkoholfogyasztás emeli a vérben található káros koleszterin, a triglicerid szintjét, ami a magas vérnyomás egyik fő kiváltó oka. Néhányan "ünnepi szív" szindrómában szenvednek - ez azt jelenti, hogy akár minimális, egyetlen koccintás után elkortyolt szesz hatására szívritmuszavar állhat be náluk.

- Suzanne Steinbaum a súlygyarapodás veszélyére, továbbá a vese- és májkárosító hatásra is fölhívta a figyelmet. Utóbbi fokozottan veszélyezteti azokat, akik koleszterincsökkentőt vagy paracetamol tartalmú fájdalomcsillapítót szednek. A legújabb kutatási eredmények fényében az is kijelenthető, hogy az alkohol növeli bizonyos rákfajták, az asztma és az allergia előfordulásának esélyét, továbbá cukorbetegeknél hirtelen és nagymértékű vércukorszint-csökkenést idézhet elő.

- A legsúlyosabb következmények közé tartozik az alkoholfüggőség, az alkoholmérgezés, az agykárosodás, valamint az ön- és közveszélyes állapot. "Az italozás növeli a közúti balesetek kockázatát, fokozza az agresszivitást, és elősegíti a nemi betegségek terjedését, ezenkívül közvetett módon nem kívánt terhességhez és magzatkárosodáshoz vezethet. Az alkoholfogyasztás előnyei messze eltörpülnek a hátrányok mellett" - szögezte le Elizabeth Kovacs.

2012.08.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések