Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az autóbalesetek negyedében szerepe van az alkoholnak

kategória: Alkoholizmus

Európa útjain évente 30 ezer ember veszti életét autóbalesetben. Ez a szám akár 25 százalékkal is csökkenhetne, mert a balesetek egynegyedét az ittas sofőrök okozzák. "Az alkohol még mindig az első számú baleseti ok, amely veszélyezteti az európai utakon haladókat"- állítja az Európai Drog-és Drogfüggőség Ellenőrző Központ (EMCDDA) igazgatója, Wolfgang Goetz.

A lisszaboni székhelyű központ ezért 2006 és 2011 között véletlenszerű felmérést végzett Európa szerte 13 országban. A DRUID projekt elnevezésű kutatás során a szakértők a sofőrök alkohol- és drogszintjét ellenőrizték, és az eredményekből kitűnt, hogy a járművezetők 3,5 százaléka fogyasztott alkoholt mielőtt autóba ült. A tiltott kábítószerek esetében ez a szám csupán 1,9 százalék volt, míg más, a vezetést is befolyásoló gyógyszerek aránya 1,4 százalék.

Az igazgató szerint a DRUID projekt eredményei a legjobb tudományos bizonyítékot szolgáltatják a döntéshozóknak, akik az információkat felhasználva biztonságosabbá tehetnék Európa útjait.

2012.12.24 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések