Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az alkohol a harmadik

kategória: Alkoholizmus

Már az alkohol a harmadik vezető oka a betegségeknek és sérüléseknek világszerte, függetlenül attól, hogy a felnőttek többsége tartózkodik az alkoholfogyasztástól - a kanadai Addiktológiai és Mentálhigiéniai Központ új tanulmánya szerint.

A tanulmányt, amely a betegségek okait kutató 2010-es nagyszabású projekt részeként készült, az Addiction című folyóirat e havi számában közölték. "Az alkoholfogyasztás több mint 200 különböző betegségért és sérülésért felelős - húzta alá Kevin Shield, a tanulmány vezető szerzője. - Ezek nem csupán az alkoholizálás olyan jól ismert következményeit foglalják magukba, mint a májzsugorodás és a közúti balesetek, hanem számos rákfajtára, köztük a nőket érintő mellrákra is kiterjednek."

A tanulmány készítői 2005-re vonatkozóan számba vették az alkoholfogyasztás mennyiségét és mintáit országokra lebontva, majd ezen adatok alapján becsülték meg a 2010-re érvényes mutatókat. Az eredmények jelentős eltéréseket mutatnak régiónként az alkoholfogyasztó emberek számát, az elfogyasztott alkohol mennyiségét és az ivási mintákat illetően - adta hírül a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.

A tanulmány lakossági felmérések, gyártási és értékesítési adatok és a hivatalos nyilvántartásban nem szereplő alkoholfogyasztási adatok összegzésével készült.

A mutatók szerint Európában és Fekete-Afrika egyes részein élnek a világ legkeményebb alkoholfogyasztói. A Kelet-Európában és a Fekete-Afrika déli részén élők fogyasztották a legegészségtelenebb módon az alkoholt: rendszeresen nagy mennyiségben, lerészegedésig, hosszan tartó ivászatok során és főleg az étkezéseken kívül.
Az Észak-Afrikában, a Közel-Keleten és a Dél-Ázsiában élők itták a legkevesebb alkoholt. Az észak-amerikaiak és különösen a kanadaiak a globális áltagnál több mint 50 százalékkal több szeszes italt fogyasztanak, a legtöbb európai uniós országhoz viszonyítva jóval egészségtelenebb módokon.

Az alkoholfogyasztásnak tulajdonítható betegségek és sérülések mértéke már most is jelentős, és egyre növekszik: az alkohol a betegségek és sérülések harmadik vezető okává lépett elő a magas vérnyomás és a dohányáru-fogyasztás mögött.

A kutatók szerint a 2005-ben elfogyasztott alkoholmennyiség majdnem 30 százaléka "nem nyilvántartott" alkohol volt: amelyet nem fogyasztásra szántak, otthon főztek, vagy illegálisan gyártottak. Bizonyos régiókban a nem nyilvántartott szeszek tették ki az összes fogyasztás több mint felét. "A nyilvántartásba nem vett alkoholok fogyasztásának mértéke jelentős probléma, mivel ezek fogyasztóira nincsenek hatással az olyan szabályozó tényezők, mint az adózás, amely mérsékelheti a fogyasztást" - mutatott rá a tanulmány egyik szerzője. Kevin Shield még hozzátette: "az alkohol ellenőrzési irányelvek fejlesztése az egyik legjobb lehetőség az alkoholfogyasztás jelentette egészségügyi teher nagy részének megelőzésére".

2013.03.12 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A piaci és főként haza zöldségek frissebbek, ezért nagyobb vitamintartalmuk. Ha nyugdíjas, kihasználhatja a délelőtött, a piac általában szerdán délelőtt a legolcsóbb.


Szponzorált hirdetések