Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyonsózzuk magunkat?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

A világ népességének hetvenöt százaléka az ajánlott napi mennyiség dupláját fogyasztja nátriumból (sóból) - derült ki az Amerikai Szív Társaság (AHA) éves konferenciáján bemutatott kutatásból. A kereskedelmi készételek, az asztali só, a főzés során hozzáadott só és szójaszósz 2010-ben elérte a napi 4000 mg átlagot. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint a napi sófogyasztás nem haladhatja meg a 2000 milligrammot, az Amerikai Szív Társaság (AHA) pedig 1500 mg mennyiségben szabja meg a napi fogyasztás felső határát.

"Kutatásunk elsőként szolgál információval a nátriumfogyasztásról országok, életkor és nemek szerint - számolt be a kutatás vezetője, Saman Fahimi, a Harvard Egyetem Orvosi Karának munkatársa. - Azt reméljük, hogy eredményeink hatására az egyes országok kormányai közegészségügyi intézkedéseket foganatosítanak majd a nátriumfogyasztás csökkentése érdekében." A szív- és érrendszeri megbetegedések csoportja az első számú halálok világszerte. A túl nagy mennyiségben fogyasztott nátrium megnöveli a vérnyomást, a magas vérnyomás pedig az egyik fő tényező a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában.


A jelentés szerint a nátriumbevitel a nők és a férfiak körében is meghaladja az egészségügyi határértéket az összes országban. Kazahsztánban mérték a legmagasabb fogyasztást, napi 6000 mg-ot, a legalacsonyabb pedig Kenyában és Malawiban volt, napi 2000 mg körüli értékkel. A 187 ország közül 181-ben túllépik a WHO legfeljebb napi 2000 mg-os ajánlását, ez a világ népességének 99 százaléka. 119 országban pedig több mint 1000 milligrammal lépi túl a határértéket (a világ népességének 88 százaléka). Kenya kivételével az összes országban túllépik az AHA által ajánlott napi legfeljebb 1500 mg nátriumfogyasztást.

A kutatás során a szakértők a nátriumbevitel becsléséhez 247 közvélemény-kutatás eredményeit elemezték, amelyek 1990 és 2010 között készültek, a 2010-es Global Burden of Diseases tanulmány keretében. A nemzetközi tanulmányban összesen 488 kutató vett részt 303 intézményből a világ 50 országában.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

A kedvenc cipőt is érdemes csak másnaponként hordani, hogy ki tudjon szellőzni. Az alumínium-vegyületeket tartalmazó lábdezodorok hatását fokozza, ha éjszakára fújjuk be vele a bőrt.

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések