Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Rongálja az agyat, ha mindig fáj valami

kategória: Fájdalomcsillapítás, Neurológia

Akik eddig még gondolkodtak azon, hogy belevágjanak-e a csípőprotézis műtétbe, azokat talán meggyőzi az a friss tanulmány, mely szerint, egy ilyen eljárás következtében javulhat a memória, és még a demencia kialakulása is elkerülhető. A kutatók megállapították ugyanis, hogy akik krónikus fájdalommal küzdenek, azoknak az agya sokkal gyorsabban romlik, mint azoké, akiknek nincsenek tartós fájdalmaik. Ennek következtében ezek a személyek gyorsabb mentális hanyatlásnak vannak kitéve.

A Northwestern Egyetem szakemberei MRI segítségével hasonlították össze 26 krónikus hátfájással küzdő személy agyát az egészségesekével, és megállapították, hogy előbbiek esetében akár 11 százalékkal is kisebb volt a szürkeállomány mérete. Normális esetben ennek az agyterületnek ilyen mértékű csökkenése tíz-húsz év alatt következik be, ám a krónikus fájdalom következtében évente átlagosan 1,3 köbcentiméternyi csökkenés is jelentkezett a szürkeállományban.

Minden ötödik felnőtt szenved valamilyen jellegű fájdalomtól, így számukra  jó hír lehet, hogy az ízületek mesterséges pótlásával az agyat ért károsodás helyreállítható. A Hamburgi Egyetem ortopéd sebészei és idegtudósai 32 olyan beteget figyeltek meg, aki csípő-porckopás miatt szenvedett a fájdalomtól. Emiatt szürkeállományuk is károsodást szenvedett. Ám a csípőprotézis-beültetést követő hatodik héten, illetve negyedik hónapban már fokozatosan megszűntek a fájdalmaik, és agyuk szürkeállománya is helyreállt.

Az Oxford Egyetemen végzett hasonló vizsgálatok során az ottani szakemberek ugyanerre az eredményre jutottak, erről be is számoltak a Nature Review Neurology című szaklapban.


Hogy miért következik be változás az agy szürkeállományában a fájdalom hatására, arra többféle feltételezés is született, ám a biztos válaszhoz még további kutatásokra lesz szükség. A Northwestern Egyetemen már ebben a hónapban újabb vizsgálatot kezdenek, mely során hatvan térd-porckopásos férfit és nőt követnek nyomon 16 héten át.


Animáció: HáziPatika.com

2012.06.30 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések