Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az agy hajlamos elutasítani a negatív gondolatokat

kategória: Neurológia, Pszichológia

Az emberi agy igen hatékony a jövőre vonatkozó jó hírek feldolgozásában - idézte brit kutatók megállapítását a BBC hírportálja. A szakemberek úgy vélik, ez lehet az egyik oka annak, hogy az optimisták még az ellentétes tények ismeretében is megőrzik pozitív szemléletmódjukat, egyesek képesek bármilyen negatív lehetőséget gyakorlatilag teljesen kizárni. A Nature Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerzői szerint a derűlátásnak fontos egészségügyi előnye van.

A University College London kutatói úgy találták, hogy a vizsgálatba bevont emberek 80 százaléka optimista még akkor is, ha nem így címkézi magát. A tesztben részt vevőket először kikérdezték arról, hogy véleményük szerint mekkora valószínűséggel eshetnek meg velük bizonyosa negatív események (például: válás vagy rák). A következő lépésben elmondták nekik, hogy a tapasztalatok alapján milyen valószínűséggel fordulnak elő ezek az esetek, és megkérték őket, hogy ezek ismeretében pontozzák újra saját esélyeiket.

A második és harmadik szakasz közben a kutatók mérték a résztvevők agyi aktivitását. Amikor a hír - azaz a becslés, amelyet hallott az önkéntes - kedvező volt, akkor az agy hibafeldolgozásban közreműködő részének, frontális lebenyének aktivitása jóval nagyobb volt. A kedvezőtlen információk hallatán a leginkább optimista embereknél volt a legkisebb a frontális lebeny aktivitása, és a legkevésbé derűlátóknál a legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy az agy kiválasztja, milyen tényre figyel oda inkább.

Tali Sharot kutatásvezető egy példán szemléltette az optimista és a borúlátóbb szemlélet között tapasztalt különbséget. A rák 30 százalékos valószínűséggel jelentkezhet valakinél élete során. Amikor egy önkéntes eredetileg 40 százalékra tette saját magánál ennek kockázatát, majd megtudta a tapasztalati valószínűséget, akkor az újraértékelési körben jelentősen módosította eredeti véleményét, 31 százalékra csökkentette a vélt kockázatát. Ha azonban valaki eredetileg csak 10 százalék kockázatot feltételezett, a valós esély megismerése után is csak igen kicsit változtatott eredeti jóslatán, alig növelte az elvárt kockázatot.

"Az az üzenet, hogy a dohányzás öl, nem működik azoknál, akik úgy vélik, hogy saját rákkockázatuk alacsony. A válások aránya 50 százalék, ám az emberek nem gondolják úgy, hogy ez rájuk is vonatkozik. Agyunkban alapvető elfogultság működik - magyarázta Tali Sharot. - A jelenség jó oldala, hogy felmérések szerint az optimistáknál ritkábban fordulnak elő bizonyos betegségek, például szívroham vagy rák, a rossz oldala azonban, hogy alulbecsülhetjük a kockázatokat."

2011.10.12 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések