Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Ön veséje egészséges? Ne legyen biztos benne!

kategória: Diabétesz, Dohányzás, Egészségügyi tájékoztatás, Elhízás, Magas vérnyomás, Öregedés, Urológia

A vesebetegek fele úgy kerül orvoshoz Magyarországon, hogy a rendelést követő pár óra múlva már dializálják a megdöbbent és kétségbeesett embert - mivel a betegség teljesen tünetmentesen hatalmasodik el olyannyira, hogy a tünetek megjelenésekor már nem képes a munkáját elvégezni ez a fontos szervünk - hívták fel az "egészségesek" figyelmét a Nemzetközi Vese Világnap budapesti sajtótájékoztatóján.

A Magyarországon élő 3 és fél millió magas vérnyomású, illetve több mint 1 millió cukorbeteg veséje közvetlen veszélyben van, közülük körülbelül 600 ezer embernek ment tönkre már most ez az életfontosságú szerve.
A március második csütörtökére eső Vese Világnapon arra hívta fel a figyelmet dr. Kiss István, a nefrológia és művesekezelés országos szakfelügyelő főorvosa, hogy sokan hiszik magukat egészségesnek, de ez sajnos sok embernél csak a látszat.
- Ez egy alattomos, tünet nélküli, külső elváltozás nélküli betegség, ezért fordulhat elő, hogy amikor valaki végül orvoshoz fordul, mert túl gyengének, fáradékonynak érzi magát, szédül, még akár az orvos is tavaszi fáradtságra fogja, ahelyett, hogy laborvizsgálatot kérne.
Amikor aztán mégis készül egy laborvizsgálat, akkor kiderülhet, hogy azonnali dializálásra van szükség, mivel a vesék tönkre mentek" - mondta a főorvos.
Jelenleg a dializáltak fele az "utcáról esik be", tehát úgy, hogy órákkal azelőtt még nem is sejtette: súlyos vesebeteg.

Veseelégtelenséget a magas vérnyomáson és a cukorbetegségen kívül még tartós elhízás és dohányzás is okozhat, sőt az is előfordul, hogy valakinél egyik hajlamosító tényező sem áll fenn, mégis megbetegszik a veséje. Így járt Szalamanov Zsuzsanna, a Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért kuratóriumi elnöke, aki több mint 15 éve lett vesebeteg, és 14 éve él átültetett vesével.

Ő ezért azt tanácsolja mindenkinek, hogy még aki egészségesnek érzi is magát, az is kérjen évente kérjen a háziorvosától egy laborvizsgálatot, hiszen erre joga van. Ebből az egyszerű vizsgálatból ugyanis időben kideríthető, ha elkezdődött a vesék károsodása, és a folyamat ilyenkor még megállítható.
Ha azonban a vesék tönkre mentek, a folyamatot visszafordítani már nem lehet, csak a dializálás vagy a vesetranszplantáció mentheti meg a beteg életét.
- Az a baj, hogy az emberek a vesebetegségről alig tudnak valamit, és nem is félnek tőle - épp ezért nem is próbálják megtartani azt egészséges állapotban - mondta Ádám Aurél, a Vesebetegek Egyesületeinek Országos Szövetségének elnöke.

A Vese Világnapja alkalmából több vidéki nagyvárosban - az önkormányzat engedélyével - piros, vese alakú matricákat ragasztottak köztéri szobrokra, anatómiailag helyesen.
Az akció célja, hogy mindenki figyelmét felhívják: mentse meg a veséit, törődjön az egészségével!

Kéky Kira

2009.03.13 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Cipellőktől a papucsig

A cipő formája az évszázadok során sokat változott, az éghajlaton, az időjáráson és a használati célszerűségen kívül a divat is meghatározta. Örvendetes, hogy ma már a lábbeli egészséges voltára is egyre jobban odafigyelünk.

tovább

Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések