Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Eurotransplant teljes jogú tagja akar lenni Magyarország

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Vészhelyzetek, katasztrófák

Már folynak a tárgyalások annak érdekében, hogy Magyarország jövőre teljes jogú tagja lehessen az Eurotransplant nemzetközi szervelosztó szervezetnek. Tavaly év végén a szakmai és a betegszervezetek egyetértésével írták alá az együttműködésről szóló megállapodást a szervezettel, ennek eredményeként az Eurotransplant átmeneti tagjává váltunk. Jelenleg három speciális betegcsoportba tartozók: gyermekek, immunizáltak és sürgős átültetésre várók juthatnak szervhez az Eurotransplanton keresztül.


Az Eurotransplant szerepe már ebben az évben is kimutatható volt a magyarországi szervátültetések számában. Az élődonoros transzplantációk aránya 2012-ben megduplázódott, ezzel elértük az európai átlagot, továbbá mostanáig kétszer annyi szívátültetést hajtottak végre az országban, mint tavaly egész évben - mondta Langer Róbert, az ET Transzplantációs Bizottságának tagja.

Magyarországon a donáció a feltételezett beleegyezés elvén alapul, vagyis ha valaki életében nem tiltakozott ellene, felhasználhatóak a szervei. Az első hazai szervátültetést 1973-ban hajtották végre a Semmelweis Egyetem egyik klinikáján. Azóta csaknem négyezer veseátültetés történt az intézményben. Emellett húsz éve az első szívátültetést is itt hajtották végre, 1995 óta pedig máj-, 2004 óta hasnyálmirigy-transzplantációt is végeznek.

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.16 00:02:00

forrás: MTI


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések