Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Fertőzésveszély a természetes vizekben

kategória: Egészség nyáron, Fertőző betegségek

Népszerűek a bányatavak és más természetes vizek, de fürdeni bennük egészségügyi veszélyekkel járhat. A tengervíz általában kevesebb problémát okoz, mert nincs alkalma megposhadni, a sótartalom pedig gátolja a baktériumok szaporodását. Az édesvízi fürdőzés azonban kockázatosabb. Fertőződhetnek például szennyvíz vagy vadon élő állatok által terjesztett betegségek következtében. Ezek a leggyakoribbak:

Leptospirózis
A leptospirózis, más néven Weil-betegség állati vizelet útján terjedő bakteriális fertőzés. A betegség hányással, hasmenéssel, súlyos fejfájással, izomfájdalommal, kimerültséggel és kezelés hiányában halálos szervelégtelenséggel járhat.
Sokan úgy vélik, hogy csak patkányok vizeletével terjed, valójában azonban róka, nyúl, macska vagy akár sün is lehet a terjesztője. Többnyire tavakban fordul elő, ahol a víz nem folyik szabadon. A víz lenyelésével is el lehet kapni a fertőzést, de leggyakrabban közvetlenül a véráramba kerülve fertőz. Általában horgászok, evezősök és jet-skizők esnek áldozatul, akik gyakran megsérülnek a vízben.
A szakértők azt javasolják, hogy viseljünk szandált a vágások elkerülése érdekében, a meglévő sebeket pedig tartsuk távol a víztől. Városi területeken csak akkor szabad úszni, ha a hatóságok ellenőrzik a víz biztonságosságát, és árvízi területen se fürödjünk. Ha fürdőzés után tüneteket tapasztalunk, azonnal menjünk kórházba, ahol antibiotikumot adnak.

Kriptosporidiózis
Ezt a betegséget a Cryptosporidium parazita okozza, amely a vékonybelet támadja. Leggyakrabban az 1-5 éves gyermekeket érinti. Tünetei: hasmenés, hányás, kiszáradás, súlyos fejfájás és néha bőrkiütés körbe a hason. Az egészséges immunrendszerű betegek kezelés segítségével egy hónapon belül felépülnek.
A fertőzést szennyvíz vagy elhullott állatok okozhatják. Olyan patakokban fordul elő gyakran, amelyekbe szarvasmarhák vagy birkák vizelnek, ezért sem szabad ezekből inni. A fertőzés elkerülése érdekében mindig alaposan mossunk kezet, miután folyón vagy patakon eveztünk.

Escherichia coli
Az általában az ételmérgezéssel összefüggésbe hozott E.coli baktérium szennyezett folyóvizekben is előfordulhat. Már egy kevés fertőzött víz lenyelésével is össze lehet szedni. A fertőzés hányást és hasmenést okoz. A szakértők a mellúszást javasolják, mert ezzel minimálisra csökkenthető a szájba kerülő víz mennyisége.

Középfülgyulladás
A középfülgyulladás a rendszeres úszók körében ötször nagyobb valószínűséggel fordul elő, mint másoknál. Az apró karcolások és sebek sebezhetővé teszik a fület a vízben lévő számos baktériummal szemben, amelyek a fül gyulladását és viszketését okozzák.
A fertőzés elkerülése érdekében lehetőleg ne tegyük bele fejünket a vízbe, vagy használjunk füldugót. Ha úszás után tüneteket tapasztalunk, forduljunk orvoshoz, aki antibiotikumos fülcseppet ír fel.

Kékalgák
Meleg időben kékeszöld cianobaktériumok telepednek meg a lassan mozgó víz felszínén. Ezek ritkán okoznak halált, de viszkető bőrkiütést, gyomorrontást és szélsőséges esetben légzési nehezítettséggel járó allergiás reakciót válthatnak ki. Kutyákra különösen veszélyes lehet. Lehetőleg kerüljük az olyan tavakat, amelyekben koncentráltan fordul elő alganövekedés.

2011.07.27 00:02:00

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések