Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A tartós fogyás Alzheimer-kórra utalhat

kategória: Alzheimer-kór

Az Alzheimer-kór korai jeleit mutató betegek nagyobb valószínűséggel alultápláltak, mint mások. "A fogyás a betegség folyamatának előrehaladását jelenítheti meg" - állítja Eric Vidoni, a Neurology legutóbbi számában közzétett tanulmány szerzője, a Kansasi Egyetem Alzheimer Kutatóközpontjának munkatársa. Ez újabb bizonyíték arra, hogy az Alzheimer-kór az egész testre kiterjedő, szisztematikus változásokat eredményez. Alátámasztja azt az elképzelést is, hogy az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó elváltozások feltűnés nélkül következhetnek be, vagyis a preklinikai szakaszban."

"Ha valakinek hosszú ideje csökken a testsúlya vagy testtömeg-indexe, ennek ismerete segítheti a diagnózis folyamatát" - állítja Eric Vidoni. Jelenleg azonban még túl korai lenne kijelenteni, hogy a testfelépítés része a diagnosztikus eszköztárnak. "Amennyiben a fogyás része a betegség folyamatának, ez arra utalhat, hogy e diszfunkció megelőzése csökkentheti az Alzheimer előrehaladását, de ez egyelőre csak találgatás " - vélekedik Ian Murray, a Texas A and M Orvostudományi Egyetem neurológusa.

Eric Vidoni és munkatársai az új kutatás során PET (pozitron emissziós tomográfia) képalkotóval vizsgálták 506 személy agyát, és az agyi-gerincvelői folyadékban elemezték az Alzheimer-kór jelzőit. Az Alzheimer jeleit mutató alanyoknak nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a testtömeg-indexük, mint azoknak, akik nem mutatták a betegség korai jeleit.


A jelenség pontos okát egyelőre nem tudják, de több elméletet is megfogalmaztak. Az egyik az, hogy az Alzheimer-kór folyamata hatást gyakorol a hippokampuszra, arra az agyi területre, amely az anyagcserében és az étvágy szabályozásában vesz részt. A másik feltevés szerint gyulladásos folyamatok válthatják ki a testtömeg csökkenését és a kognitív változásokat is.

Videó: HáziPatika.com

2011.11.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szembetegek gondozása

Megszámlálhatatlanul sok szembeteg él és dolgozik köztünk úgy, hogy a mindennapjait elkísérő betegségéről csak akkor szerzünk tudomást, ha elmondja nekünk. Hogyan segíthetünk nekik a mindennapokban?

tovább

Tippek:

A vashiány ellensúlyozására együnk sok száraz lencsét, babot, borsót, zabpelyhet, sovány marhahúst, teljes kiőrlésű lisztből készült és rozskenyeret, véres hurkát.


Szponzorált hirdetések