Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Alzheimer-kórt befolyásolja a fejméret is!

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

A nagyobb fejmérettel rendelkező Alzheimer-kóros betegek esetében jobb memória- és gondolkodási készség tapasztalható ugyanabban a stádiumban lévő kisebb fejméretű betegekhez képest - írja a Neurology folyóirat július 13-i száma.
Dr. Robert Perneczky, a Müncheni Egyetem kutatója szerint ez azt jelentheti, hogy az agy egyfajta tartalék kapacitással rendelkezik, mely ellenállást biztosít a változásokkal szemben. Mivel az agy hatéves korra eléri a végső méret 93 százalékát, emiatt kiemelt hangsúllyal bír az agyfejlődés korai időszaka.

TIPP

Szeretne többet tudni a témában? Nézze meg az Alzheimer-korról szóló rovatunkat!


A fejméret jól reprezentálja az agy növekedését és tartalék kapacitását. Az agy növekedését a genetikai háttér mellett táplálkozási tényezők, a központi idegrendszer fertőzései, gyulladásai és sérülési is befolyásolják. Ilyenformán a terhesség alatti, illetve a születést követő életszakaszban ért behatások meghatározzák az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, illetve a tünetek súlyosságát.

A szóban forgó tanulmány során 270 Alzheimer-kórban szenvedő beteg memóriáját és gondolkodási készségét vizsgálták, valamint mágneses rezonancia képalkotó vizsgálattal (MRI) határozták meg az idegsejtek pusztulásának mértékét. A fejméretet a körfogat jellemezte. A kutatók kimutatták, hogy a nagyobb fejméret a memória- és gondolkodási teszteken elért jobb eredményekkel hozható kapcsolatba, annak ellenére, hogy a sejtpusztulás ugyanolyan mértékű volt. Számítások szerint a körfogat minden újabb centimétere a memóriateljesítményt hat százalékkal befolyásolja.

2010.08.05 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább

Tippek:

A köröm megváltozása hiánybetegségre, esetleg súlyosabb betegségre utal. A feketés-barnás elszíneződés gombás fertőzés, a hosszanti árkok megjelenése reumás panaszokra utal. Érdemes tájékozódni jeleiről.


Szponzorált hirdetések