Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A második legfélelmetesebb betegség

kategória: Alzheimer-kór

Egy friss nemzetközi felmérés kimutatta, hogy majdnem olyan sok ember fél az Alzheimer-kórtól, mint amennyi a daganatos betegségektől. Francia, német, lengyel, spanyol és amerikai lakosokat kérdeztek, többségük haladéktalanul orvoshoz fordulna, ha magán vagy szerettein felfedezné a betegség tüneteit. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy az Alzheimer-kór halálos betegség, sem igazán hatásos teszt, sem kezelés nem áll rendelkezésre.

"Nagyon meglepődtünk az eredményeken - mondta a tanulmány társszerzője, Robert Blendon, a bostoni Harvard Közegészségügyi Iskola professzora. - Először is arra lettünk figyelmesek, mennyire határozott a törekvés arra, hogy a zavarodottságot, emlékezetkiesést tapasztaló emberek vizsgálatokra menjenek. Korábbi felmérések nem mutattak ekkora érdeklődést. Az is kiderült, hogy sokan azt hiszik, van hatékony orvosi vagy gyógyszeres terápia a betegség súlyosbodásának lassítására. Jelentős számban vélekednek úgy továbbá, hogy megbízható vizsgálatok állnak rendelkezésre. Erről a két tényről korábban nem igazán kérdezték őket. Az emberek ezzel kapcsolatos optimizmusa új felfedezés, és nagyon különbözik attól, amire az orvostársadalom számított."


A londoni központú Nemzetközi Alzheimer Társaság szerint világszerte durván 36 millióan szenvednek demenciában, de 2050-ig ez a szám 115 millióra növekedhet. Annak feltérképezésére, hogy a betegség miként él a köztudatban, az Alzheimer Európa telefonos interjúkat készített közel 2700 felnőtt bevonásával. Az eredmények szerint a rák után leginkább ettől a betegségtől félünk, bár Lengyelországban megelőzi még a szívbetegségtől való rettegés is. A résztvevők fele-háromnegyede ismer olyan embert, aki Alzheimer-kórban szenved. A félelmek ellenére a többség nem gondolja halálosnak a betegséget. "A jövő egészségügyi kampányaiban a vizsgálatokra való ösztönzés mellett meg kell győződnünk arról is - mondta erről Robert Blendon -, hogy az orvosok megfelelően felkészültek, képesek a tényeket közölni betegeikkel, realisztikus képet kialakítva bennük arról, mire számítsanak és mire ne az Alzheimer-kórral kapcsolatban."

2011.07.31 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések