Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Az Alzheimer-kór összefügg a cukorbetegséggel?

kategória: Alzheimer-kór, Diabétesz, Genetika

Genetikai kapcsolat lehet az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között - írták amerikai kutatók a Genetics című szakfolyóiratban. Mark Johnston, a Genetics szakfolyóirat főszerkesztője "fontos felfedezésnek" minősítette a tanulmány megállapítását. "Tudjuk, hogy kapcsolat van az Alzheimer-kór és a cukorbetegség között, de mostanáig ez egyfajta rejtélynek számított" - mondta. Johnston szerint az eredmények új kapukat nyithatnak a betegség megelőzésében és kezelésében.

Egy ideje ismert, hogy a cukorbetegek egy részénél nagyobb valószínűséggel jelentkezik Alzheimer-kór, ám ennek okát nem sikerült leírni. A New York-i Városi Egyetem kutatói fonalférgek génjeit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy egy már azonosított, az Alzheimer-kór kockázatát növelő génnek szerepe van az inzulin-előállítási folyamatban is.


A világszerte legalább 35 millió embert érintő, szellemi, majd testi leépüléssel járó Alzheimer-kór gyógyítására még nincs lehetőség. A kialakult Alzheimer-kór testi bizonyítékának az agyban kirakódott béta-amiloid fehérje plakkokat tekintik. Korábban azonosítottak már olyan, az amiloid fehérjék előállításában szerepet játszó génváltozatokat, amelyek jelenlétében nagyobb az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata az embereknél.

A mostani genetikai vizsgálatokat egy fonalféreg hasonló génjein végezték. Chris Li kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy a szóban forgó gén az inzulin előállításának és átalakulásának folyamataiban is szerepet kap. Ez az inzulin-útvonal számos anyagcsere-folyamatban szerepet játszik, egyebek között segít megőrizni az idegrendszer egészséges működését. "A 2-es típusú diabétesszel élő embereknél nagyobb a demencia kockázata" - jelentette ki Li a BBC hírportáljának.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.16 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az első törést kell megelőzni

Az osteoporózisos törések száma az életkor előrehaladtával nő, a nők gyakrabban szenvednek el törést, mint a férfiak.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések