Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Autó, tévé, infarktus

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Sokan úgy vélik, hogy a szívroham gyakorisága döntően az örökletes tényezőktől, a bőrszíntől vagy a földrajzi környezettől függ. Egy világméretű vizsgálat tanúsága szerint azonban az előbbieknél nagyobb szerepe van az ülő életmódnak. Egy nemzetközi kutatócsoport 52 országban gyűjtötte adatait.

Elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek állnak a halálozás hátterében szerte a világon: minden második ember szívbetegség vagy agyi katasztrófa következtében fejezi be életét. Ennek okait kutatta Claes Held finn professzor vezetésével egy nemzetközi munkacsoport. Az INTERHEART vizsgálatban 262 szívgyógyászati központ vett részt, csaknem 30 ezer embert vizsgáltak az összes földrészen. Tízezernél több szívbeteggel foglalkoztak, akik elszenvedték első szívinfarktusukat, míg a többi résztvevőnek semmiféle szívpanasza nem volt, ők képezték a kontrollcsoportot.


Az INTERHEART vizsgálat döntően azzal foglalkozott, hogy a rendszeres fizikai terhelés, akár kötelességszerű fizikai munka gyanánt, akár szórakoztató testmozgás, sport formájában milyen módon és mértékben játszhat szerepet a szívroham megelőzésében. Valamennyi vizsgálati alany életmódját, életvitelét részletesen megtudakolták. Alapvető kérdés volt, hogy ülőmunkát végeznek-e, vagy munka közben járniuk is kell, sőt kifejezetten fizikai munkával foglalkoznak. Még azt is megkérdezték, hogy munka közben gyalogolnak-e emelkedőn fölfelé, szükség van-e időnként nagy súlyok emelgetésére, a munkahelyen mindvégig keményen kell-e dolgozniuk.

Rögzítették továbbá, hogy szabadidejüket hogyan töltik: üldögélve tévénézéssel, olvasással, könnyű testmozgással, mint horgászás vagy séta. Mérsékelten terhelő mozgással, mint biciklizés vagy hetenként legalább négyórányi kertészkedés, illetve lendületes sporttal: például foci vagy terepfutás.
Kimutatták, hogy akár munkaidőben, akár szórakozásként, a fizikai aktivitás csökkentette a szívroham kockázatát minden vizsgált országban. A kemény fizikai munkának ilyen kedvező hatása nem volt. Fontos fölismerés, hogy akinek van autója vagy televíziókészüléke, annak infarktuskockázata lényegesen nagyobb, mint annak, akinek nincs. Persze a rendszeres, laza mozgásprogram ezt a veszélyt kivédheti.

Animáció: HáziPatika.com

2012.03.20 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

A növények titkos ereje

Némelyek esküsznek a növények gyógyító hatására, mások viszont csak legyintenek. Bármiben hiszünk is, tagadhatatlan, a növényi hatóanyagokból készült orvosságok sokféle betegségre nyújtanak enyhülést.

tovább


Szponzorált hirdetések