Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Beültették a világ első bionikus szemét

kategória: Új termékek, szolgáltatások

A világon első alkalommal ültették be sikeresen a bionikus szem prototípusát egy örökletes retinitis pigemtosa szembetegséggel született asszony retinájába az ausztrál kormány által támogatott Bionic Vision Australia (BVA) tudományos konzorcium bejelentése szerint. A műtéti beavatkozás óriási áttörést jelenthet a vakok és gyengén látók látásának javításában.

A retinitis pigmentosa örökletes betegség, kezdeti tünetei hasonlítanak az A-vitamin hiánya által okozott farkasvakságra. Ebben a betegségben először a sötétben látó pálcikák pusztulnak, majd beszűkül a látótér a csapok és a pálcikák pusztulása miatt. Akár csőlátás, vakság is kialakulhat. A betegség gyógyíthatatlan. A kezelések csak lassítani tudják az előrehaladást, és a betegség során a szemlencse is elhomályosodik, de a műtét is csak ideiglenes javulást hoz.

A forradalmi eszköz korai prototípusát a születésétől fogva vak Dianne Ashworth retinájába ültették az ausztrál sebészek. Az apró eszköz 24 elektródáján keresztül elektromos impulzusokat küld a szembe, amivel a szem idegsejtjeit stimulálják.

A múlt hónapban végrehajtott beültetés után, a teljes gyógyulást követően az orvosok laboratóriumi körülmények között első alkalommal kapcsolták be az eszközt. A páciens hihetetlen élményekről számolt be: "Azt sem tudtam, hogy mire kell számítanom, de egyszer csak egy kis fényvillanást tapasztaltam - elképesztő élmény volt. A stimulációk hatására különféle alakzatok jelentek meg a szemem előtt" - mondta Dianne Ashworth.

Az eszköz csak akkor lép működésbe, ha a BVA laboratóriumában rákapcsolják a központi irányítóegységre, magyarázta David Penington, a Bionic Vision Australia elnöke. A kísérletek során a kutatók megfigyelték, hogy az emberi agy és a szem hogyan "építi fel" különböző képeket. Az eszközből visszaérkező információkat a tudósok betáplálják egy "látásprocesszorba", amelynek segítségével az orvosok pontosan megállapíthatják, hogy Ashworth éppen mit lát, miközben a retináját stimulálják.

"Az elsődleges kísérletek eredményei nagyon biztatóak, ezért nagy reményekkel folytatjuk a kutatásokat, hogy elérjük a teljesen használható mesterséges látást. Máris dolgozunk a következő eszköz fejlesztésén, amely 1024 elektródát tartalmaz, és sokkal pontosabb képeket adhat" - mondta el David Penington.

2012.09.07 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések