Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Alzheimer-kór és érzelmi érzékenység

kategória: Alzheimer-kór, Neurológia

Az Alzheimer-kórral, illetve hasonló gondolkodási és memóriazavarral kezelt páciensek hajlamosak letükrözni a körülöttük lévő emberek érzelmeit - állítják a San Franciscói Kalifornia Egyetem (UCSF) kutatói. Az "emocionális járványként" is ismert érzelemátadás jelensége szerintük fokozott mértékben figyelhető meg az ilyen betegek körében.

"A nyugodtság nyugodtságot szül, de a feszültség is könnyen átterjedhet másokra" - ért egyet dr. Sam Gandy, a New York-i Mount Sinai Alzheimer Kutatóközpont igazgatóhelyettese, aki nem vett részt közvetlenül a kutatásban. "Az emocionális járvány az empátia egyik legalapvetőbb formája, általa az emberek megoszthatják egymással és meg is tapasztalhatják egymás érzelmeit" - tette hozzá Virginia Sturm, az UCSF neurológiai részlegének docense, a kutatás vezetője.


A kutatásban összesen 237 felnőtt vett részt, közülük 62 páciensnek enyhe memória- és gondolkodási zavara volt, 64 pácienst Alzheimer-kórral kezeltek, a többi résztvevő viszont mentálisan teljesen egészséges volt. A résztvevőknek különféle teszteket kellett kitölteniük, melyekkel a depressziót és hasonló mentális problémákat lehetett kiszűrni, miközben a kutatók agyi MRI-vel folyamatosan figyelték a résztvevők agyában lezajló folyamatokat és változásokat.

Megállapították, hogy az érzelemátvitel, vagyis az emocionális járvány nagyobb mértékben figyelhető meg az Alzheimer-kórós, illetve egyéb mentális zavarokkal küzdő páciensek, mint a mentálisan egészséges résztvevők körében. Az érzelemátvitel mértéke ráadásul egyenes arányban állt az agy jobboldali temporális lebenyének károsodásával, ami egyértelműen tükrözi az idegrendszer biológiai változásait, derült ki a tanulmányból.

A kutatás részleteit a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szakfolyóirat legutóbbi számában publikálták.

Animáció: HáziPatika.com

2013.06.01 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések