Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Egy új hormon lehet a cukorbetegek megmentője

kategória: Diabétesz

Egy olyan hormont fedeztek fel a Harvard Egyetem munkatársai, amely a hasnyálmirigy béta-sejtjein keresztül képes lehet kijavítani a cukorbetegségben jelentkező anyagcserezavart. A 2-es típusú cukorbetegség lényege az, hogy a szervezet perifériája nehezen reagál az inzulin nevű hormonra, így a szóban forgó sejtek nem képesek a vérből felvenni a cukrot.


Az állapot hosszabb távon a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeinek kimerüléséhez vezet. Azonban a Cell májusi számában megjelent egérkísérletes tanulmány egy eddig nem ismert hormonról, a bétatrofinról számol be, mely nagymértékben serkenti a béta sejtek képződését. Az így nyert inzulintöbblet vélhetően ki tudja küszöbölni a cukorbetegség negatív hatásait, például a végtagok elfertőződését vagy a vaksághoz vezető szemelváltozásokat.

A kutatók bizakodnak az 1-es típusú cukorbetegség esetén is, amikor az alapproblémát az jelenti, hogy a szervezet saját immunrendszere fordul a béta-sejtek ellen. Dr. Doug Melton és munkatársainak állatkísérletei ígéretesnek tűnnek, a humán alkalmazhatóságig azonban még rengeteg vizsgálat szükséges.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.09 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések