Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mesterséges vérerek őssejtből

kategória: Őssejt, Szív- és érrendszeri betegségek

Sikerrel állította elő az érfalat alkotó mindhárom fő sejttípust a Cambridge Egyetem kutatócsoportja. Ez áttörést jelent, mert mostantól laboratóriumi körülmények között hozhatnának létre ereket, melyeket a sebészek a betegekbe ültethetnének a bypassok és sztentek helyett. A mesterségesen előállított erek segíthetnének a dialízisre szoruló vesebetegeken is, továbbá kiválthatnák a láb bypass műtéteit, megmenthetnének balesetes végtagokat. A kutatók a betegek saját bőr őssejtjeit használták fel az érfal különféle simaizom-sejtjeinek előállítására.

Dr. Sanjay Sinha négy éven át dolgozott a felfedezésen. "Ez a kutatás fontos lépés annak irányába, hogy elő tudjuk állítani a megfelelő mennyiségű simaizomsejtet az új erek megalkotásához - mondta. - Nagy izgalommal tölt el bennünket ez a lehetőség. Mesterséges artériát hozhatnánk létre, esetleg egyenesen a szívbe lehetne fecskendezni az őssejteket, hogy ott alakítsák ki a megfelelő szöveteket."

A módszer 90 százalékos hatékonyságú, ipari méretekben is alkalmazható lenne a betegellátásra, ez derült ki a Nature Biotechnology című folyóiratból. Néhány korábbi próbálkozástól eltérően nincs szükségük plazmára, melyet általában állatokból nyernek ki, ami emberre mérgező anyagokat is tartalmazhat. Az új eljárás ezért kevesebb egészségügyi kockázatot rejt magában, kisebb a valószínűség a kilökődésnek is.

2012.01.21 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések