Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Evés után nem szabad fogat mosni

kategória: Fog- és szájbetegségek

Sokan az ajánlottnál többször mossák a fogukat, akár minden evés után. Ez azonban súlyosan károsíthatja a fogzománcot és az alatta lévő rétegeket. Ha evés vagy ivás után fél órával fogat mosunk, azzal inkább ártunk fogainknak, semmint használunk - állítják szakértők. Ha szénsavas üdítők fogyasztása után mosunk fogat, a savak szinte beleégnek a fogzománcba és az alatta lévő dentinrétegbe.


Animáció: HáziPatika.com

Étkezés után is ajánlott legalább egy órát várni a fogmosással, mert ellenkező esetben saját magunk segítjük elő a fogszuvasodást. "Ilyenkor a fogmosással csak még mélyebbre juttatjuk a savakat a fogzománcban és a dentinrétegben - magyarázta dr. Howard R. Gamble, a brit Általános Fogorvosi Akadémia elnöke. - Vizsgálat bizonyítják, hogy felgyorsíthatja a fogszuvasodást, ha a szénsavas üdítő elfogyasztása utáni fél órában történik a fogmosás. A fogak ugyanis ilyenkor a savas közeg miatt teljesen védtelenek."

A mostani vizsgálatok során a tudósok emberi dentinmintákat helyeztek el az önkéntesek szájában, majd megvizsgálták az étkezést követő fogmosás hatásait. A szénsavas üdítők fogyasztását követő 20 percben a fogmosás jelentősen károsította a dentint, az evést követő harmincadik és hatvanadik perc közti időben azonban már nem volt olyan jelentős a károsodás mértéke.


Videó: HáziPatika.com

2012.06.14 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Ez a tánc korra való tekintet nélkül gyakorolható! Videóval!

Ringó csípők, lebbenő szoknyák - sokan hihetik, hogy a hastánc csak fiataloknak való - pedig ez nem igaz! Cikkünkből és videónkból kiderül, hogy 50 év felett is áldásos hatásai vannak ennek az ősi, női táncnak!

tovább


Szponzorált hirdetések