Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Használhat, de árthat is az aromaterápia

kategória: Alternatív medicina, Gondolta volna?

Az aromaterápia egyre nagyobb teret nyer a betegségek kezelésében. Az Amerikai Rák Társaság például már a hagyományos orvoslás kiegészítő kezeléseként alkalmazza a legkülönbözőbb illatanyagokat. Egyelőre kevés bizonyíték áll rendelkezésünkre arról, hogy az aromaterápia valóban meggyógyítana egyes betegségeket, azt már több kutatás is kimutatta, hogy számos tünetet és mellékhatást képes csökkenteni. Az álmatlanság, az émelygés, a fejfájás, a migrén, és egyéb jellegű fájdalmak mind kezelhetők az aromaterápia segítségével - sorolja Monika Meulman, a Kanadai Aromaterapeuták Szövetségének elnöke.

Dr. Hal Blatman, a Cincinnati Blatman Fájdalomklinika orvosigazgatója elmondta, hogy az aromaterápia során különféle növényekből, virágokból, gyökerekből vagy kérgekből nyert illóolajakat alkalmaznak, melyeket azután vagy krém és habfürdő formájában juttatnak a bőrbe, vagy párologtatás közben inhalálják be a páciensek. A szakemberek szerint az olajok bizonyos receptorokat hoznak működésbe az orrban, ezáltal a kémiai üzenet az idegpályákon keresztül eljut az agy limbikus rendszerébe, amely szoros összefüggésben van a hangulatokkal és érzelmekkel.

Az aromaterapeuták más-más illatot javasolnak a különféle bajokra. A feszült izmok és a nyugtalanság ellen például levendula- vagy rozmaringolajat érdemes használni. Émelygés és kimerültség esetén pedig borsmentát vagy gyömbért. Az eukaliptuszolaj pedig a légzési nehézséges esetén tesz jó szolgálatot.

Meulman és Blatman figyelmeztetnek, hogy az aromaterápiás kezelések komoly allergiás reakciókat is kiválthatnak, ha nem vagyunk elég elővigyázatosak. Emellett arra is érdemes odafigyelni, nem járt-e már le az egyes illóolajok szavatossága, mert ebben az esetben már nem sokat érnek, sőt akár árthatnak is. Ha a bőrön alkalmazzuk ezeket az olajokat, különösen óvatosnak kell lenni, mert felszívódás után felhalmozódhatnak a májban, ahol akár károsodást is okozhatnak.

2012.05.06 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Szépkorúak, százévesek

A kutatók szerint az emberek életideje akár 115-120 év is lehetne. Kevesen vannak azonban olyan szerencsések, akik megközelítik ezt, átlépik századik életévüket. Néhányukat felkerestem, hátha elleshetek valamit a titkaikból.

tovább

Tippek:

Nem mindenkinek és mindig sikerül fogait teljesen megtisztítani pusztán fogkefével. A fogközökből naponta érdemes eltávolítani az ételmaradékot a drogériákban kapható fogselyemmel.


Szponzorált hirdetések