Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Apánktól tanuljuk az állhatatosságot

kategória: Pszichológia, Stressz

Az apa a kulcsfigura a kamasz gyermek állhatatosságra és kitartásra nevelésében - állítják a utahi Brigham Young Egyetem kutatói tanulmányukban a Journal of Early Adolescence című folyóiratban. Laura Padilla-Walker és Randal Day 325 családot vizsgált több éven át. A kétszülős családok 11-14 éves kiskamaszokat neveltek. "Kutatásunk fő kérdése, hogy mennyire képesek a gyermekek kitűzött céljaikat véghezvinni. A kitartás az alapja annak, hogy a gyermekek képesek legyenek megküzdeni a stresszel és az élet nehézségeivel" - mondta Randal Day.

"Viszonylag kevés kutatás vizsgálja az apák sajátos helyzetét. A mi tanulmányunk segíthet annak megállapításában is, hogy az olyan tanulható tulajdonságok, mint a kitartás, kulcsfontosságúak a gyermek életében" - mondta el Padilla-Walker. A lényeg az apák határozott viselkedése - amely nem összetévesztendő az autoriter szülői magatartással. Ennek alapja, hogy a gyermekek érezzék az apa melegségét, szeretetét, az apa legyen kiszámítható, mindig hangsúlyozza a szabályok mögött álló ésszerűséget, a gyerekek kapják meg a megfelelő szintű önállóságot.

A vizsgált apák 52 százaléka a határozottság tekintetében átlag feletti teljesítményt mutatott. Az idők során gyermekeik sokkal valószínűbben fejlődtek kitartóvá, ami miatt sikeresebbé váltak az iskolában, és sokkal kevesebb "zűrös" ügybe keveredtek. "Az apáknak részt kell venniük gyermekeik életében, magas színvonalú kapcsolatépítőnek kell lenniük, még ha ezek az interakciók nem lehetnek is olyan gyakoriak, mint az kívánatos lenne" - foglalta össze Padilla-Walker a ScienceDaily.com című ismeretterjesztő magazin cikkében.

2012.06.20 00:02:00

forrás: MTI


Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések