Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Anya-gyermek kapocs a kulcsa az öröklődő Alzheimernek?

kategória: Neurológia

Az anya és gyermeke közti genetikai kapocs eredményezhet olyan agyi működési zavarokat, amelyek később komoly szerepet játszhatnak az Alzheimer-kór kifejlődésében - állítják amerikai tudósok.

 

"Eredményeink elsősorban azt bizonyítják, hogy az agy metabolizmusában már a születéstől fennálló öröklött zavarok elősegíthetik az Alzheimer kialakulását - nyilatkozta Lisa Mosconi professzor, a New Yorki Langone Egészségügyi Központ munkatársa, a mostani kutatás vezetője - Korábbi kutatások bebizonyították, hogy ha valamelyik szülő Alzheimer-kórban szenvedett, az a gyermek megbetegedésének esélyeit is 4-10-szeresére növelheti."

"Egyelőre azonban nem tudjuk biztosan, mi okozza ezt a jelenséget. A mostani kutatás az első, amely szerint az Alzheimer-kórban szenvedő édesanyák gyermekei maguk is veszélyeztetettek, egy, az agyukban lévő anyagcserezavar miatt, amelynek következtében az agy nem megfelelően használja fel a glükózt."

Dr. Mosconi és kollegái a kutatásuk során összesen 66 egészséges felnőttön végeztek PET scant, hogy megfigyelhessék a glükóz metabolizmusát az agyban. A résztvevők közt akadtak olyanok is, akiknek családjában előfordult már az Alzheimer-kór.

Az eredmények szerint azoknak, akik édesanyjuk részéről voltak érintettek a betegségben, jóval gyorsabban csökkent a glükóz felhasználása a betegség által érintett agyi területekben, mint azoknak, akiknek édesapjuk szenvedett a betegségben. "Ebben a pillanatban még csak találgathatunk, hogy az anyai gének miként befolyásolják az agyi anyagcserét - nyilatkozta Dr. Mosconi - További kutatásokra van szükség hogy rájöjjünk, vajon az anyagcsere-folyamatok csökkenése összefüggésben van e a kognitív funkciók leromlásával."

2008.08.04 03:10:01

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések