Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Antioxidáns sütemény szőlőmagból

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Szőlőmag segítségével lehetséges antioxidánsokkal dúsított süteményt előállítani - derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Journal of Food Science című szakfolyóiratban tettek közzé. A szakértők szerint a szokásoshoz képest tízszer több antioxidánst tartalmazó desszert éppolyan finom lenne, mint hagyományos társai.

A szőlőmagkivonat igen gazdag antioxidánsokban, amelyek az emberi szervezet számára hasznos vegyületek, mert segítenek a szabadgyökök negatív hatásainak mérsékelésében. Ezáltal megelőző szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek és a rák esetében. Ételösszetevőként azonban két hátrányuk is van: kesernyések, és ráadásul rosszul reagálnak a hevítésre. E hátrányokat egy olyan technológiával lehet kiküszöbölni, melynek során az antioxidánsokat mikroszkóp alatt egy bizonyos anyaggal vonják be, így javítják az ízt és a hőtűrést.

Az amerikai Élelmiszer-technológiai Intézet (IFT) tanulmánya további vizsgálatot javasol arra vonatkozóan, hogy az antioxidáns-mikrokapszulák beépíthetőek-e a sütőipari termékekbe a fogyasztók preferenciáit figyelembe véve. Emellett a szakértők felhívják a figyelmet, hogy a különleges sütemények akkor arathatnak igazán nagy sikert, ha felvilágosító kampány előzi meg forgalomba hozatalukat, mert a közönségnek is tisztában kell lennie az antioxidánsok jótékony hatásaival.

2013.01.10 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Étrendi tanácsok időseknek

Bár "az öregség nem betegség" mondás igaz, de azért nem árt figyelembe venni az időskorban bekövetkező élettani változásokat, amikor egészséges és tápláló étrendet szeretnénk kialakítani idős családtagjainknak vagy magunknak.

tovább

Praktikák:

Gyógynövénytár

Gyógynövénytár
tovább


Szponzorált hirdetések