Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Antibiotikumnak ellenálló kórokozók kerültek ki az USA-ból

kategória: Fertőző betegségek, Gyógyszerészet

Antibiotikum rezisztens baktériumtörzsek okoznak súlyos megbetegedéseket és haláleseteket kolumbiai városokban.

A kórokozók eddig csak az Egyesült Államokban voltak ismertek.

Az USA-ban előforduló meticillin rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) és a vankomicin rezisztens Enterococcus faecalis (VREF) most kolumbiai közösségekben bukkant fel.

Az MRSA törzs ezen változata, amelyet USA 300 néven azonosítottak, súlyos bőr- és lágyrész fertőzéseket okoz. A VREF törzs jelenlegi változata genetikailag hasonlít arra a törzsre, amely 1994-ben egy houstoni kórházban súlyos fertőzéseket okozott. 2005 előtt nem regisztráltak közösségben szerzett MRSA fertőzést Kolumbiában.

2005-ben két fertőzést jelentettek, egyet Bogotában, egyet pedig Villavicencio városában. 2006 és 2007 között összesen 15 eset fordult elő, ezek közül néhány fertőzés két további városban bukkant fel. Jelenleg az MRSA fertőzések száma országszerte emelkedőben van. Az USA 300 MRSA fertőzést számos ecuadori és venezuelai betegben is diagnosztizálták.

Az első VREF fertőzést Bogotában jelentették 2001-ben. Azóta 50 további esetet azonosítottak hét különböző kórházban. "Célunk az, hogy megtudjuk, miért és hogyan jutottak ezek a mikroorganizmusok ezekre a területekre. Így reméljük, jobban megérthetjük, hogy miként terjednek ezek a kórokozók, és hogyan lehetne megfékezni őket" - mondta dr. Cesar Arias, a Texasi Orvostudományi Egyetem munkatársa.

Minden beteg, akin diagnosztizálták közösségben szerzett MRSA fertőzést, súlyos bőr- és lágyrész fertőzéstől szenvedett. Néhányukban közülük a szövetek elhalása, szepszis és agyhártyagyulladás is tapasztalható volt, a betegek 20 százaléka meghalt a fertőzés következtében. Az MRSA fertőzéseket a szokásos Staphylococcus ellenes antibiotikumokkal kezelték, bár az esetek 40 százaléka tetraciklin rezisztens volt.

2008.11.25 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések